I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

U Zrenjaninu svečanom litijom obeležena Lazareva subota (VIDEO)

Pravoslavni vernici danas obeležavaju crkveni praznik, u narodu poznat kao Lazareva subota , ili kako ga još nazivaju – Vrbica. Lazarevom subotom nazivamo dan kada je Isus Hrist vaskrsao Lazara.

U Zrenjaninu je tradicionalnoj proslavi i svečanoj litiji prisustvovalo više desetina građana, među kojima je bio primetan veliki broj mališana, koji kiteći se vrbicom i zvončićima, najviše raduju ovom prazniku.

PerSu marketi

Današnja litija je prema dugogodišnjoj tradiciji, krenula iz Hrama Vavedenje Presvete Bogorodice, koja se nalazi na teritoriji Mesne zajednice Gradnulica.

Na putu do Hrama Svetog Arhangela Mihaila, predstavnici pravoslavne crkve i vernici su prolazili ulicom Cara Dušana, gde im se priključilo još sugrađana, a veliki broj ih je čekao i u centru grada.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Nakon toga su zajedno krenuli do Hrama Uspenja Presvete Bogorodice, čija je porta bila premala za sve one koji su želeli da učestvuju u ovom događaju. U hramu je održana i večernja služba.

Lazareva subota prethodi sutrašnjem prazniku Cveti, koji predstavlja proslavu Hristovog ulaska u Jerusalim.

Tom prilikom građani su nosili palmine i maslinove grančice, bacali cveće, i zato se praznik zove Cveti. Kod nas u zamenu za palme koristimo vrbe i tako se pojavio još jedan naziv – Vrbica.

Današnjom svečanom litijom počela je crkvena proslava sutrašnjeg praznika.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh