I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Varoške vinjete: Zašto baš – Begej?

Živeći u najvećoj varoši banatskoj, neminovno se vezujemo za ovu, našu reku. Iako se čini da je sve manje i naša, ono sentimentalno u duši ne dozvoljava da je posmatramo drugačije, osim kao prisni deo svakodnevne gradske stvarnosti. I da joj prilazimo kao prijatelju, a ne stranom telu u varoškom tkivu, kog bi pre trebalo odstraniti.

Još uvek su dragocena svotanja i zalasci sunca nad Begejom… Zovemo ga tako jer nam je od predaka dato, retko se pitajući zašto baš – Begej? Odgovori postoje, a njihova verodostojnost može i danas, baš kao i uvremenima pre nas, biti predmet i etimologije, i istorije, i kulture. Ili drugih disciplina naučnih, svejedno.

Moguće je da je Begej u prošlosti bio toliko brz, da se činilo kako njegove vode – beže. Reka je, u pojedinim svojim delovima, zaista imala hirovit tok. Možda je baš od glagola „bežati“ i ostalo prepoznatljivo „Begej“.

I Taxi Zrenjanin

Drugo se objašnjenje imena vezuje za reč „peeg“, odnosno „potok“, po nekim evropskim jezicima. Taj je potok spajao dva velika jezera, odvodeći karpatske vode ka Tisi i Dunavu. Nekad potok, kasnije reka, danas je – Begej, s imenom koje se pominje još u dvanaestom veku.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Na njegovim se obalama piše istorija. Gradski neoni u njemu još umeju da se ogledaju, a mostovi nad njim ljude, srećom, još spajaju. Baš kao što se ponekad spoje reči, pogledi, ili jednostavrno dve prijateljske, druželjubive ruke.

Iz knjige „Varoške vinjete“ autora Miodraga Grubačkog

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh