I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Dobre Vesti našeg grada

Izuzetan potencijal Slobodne zone Zrenjanin

Slobodna zona „Jugoistok Ečka“ predstavljena je danas potencijalnim investitorima i onima koji već posluju u našem gradu, predstavnicima SIEPE, Regionalne privredne komore i drugih subjekata.

O prednostima i kapacitetima zrenjaninske zone Jugoistok Ečka koju je prestižni magazin „Financial Times“ rangirao među prvih 50 najatraktivnijih zona za investiranje, danas su govorili direktor Uprave za Slobodne zone Srbije pri Ministarstvu finansija Milan Ristić, direktor Slobodne zone Zrenjanin Branislav Malagurski, gradonačelnik Zrenjanina Ivan Bošnjak i njegov pomoćnik, Ivan Dević.

sl zona

Prezentacija potencijala Slobodne zone u Gradskoj kući

I Taxi Zrenjanin

Malagurski je prisutnima pojasnio proces formiranja zrenjaninske Slobodne zone koji je otpočeo 2005. godine na površini od 6 hektara, u kapacitetima nekadašnje fabrike nameštaja „Žarko Zrenjanin“. U to vreme zonu su osnovali Grad Zrenjanin i slovenačka „Kolpa“ koja još uvek posluje u našem gradu. Sedam godina nakon toga, u režim Slobodnih zona ulaze već formirane i investitorima nastanjene industrijske zone „Bagljaš Aerodrom“ i „Jugoistok Ečka“, koje su doprinele da ukupni kapacitet Slobodne zone u našem gradu danas iznosi nešto više od 98 hektara.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Gradonačelnik Ivan Bošnjak podsetio je prisutne da je zrenjaninska zona bil treća koja je otvorena u Srbiji i da je od formiranja do danas, bila jednako atraktivna za investitore. On je rekao da je naš grad pružio ruku svim investitorma koji posluju ovde i izrazio nadu da će oni dobra iskustva podeliti sa investitorima koji tek planiraju otvaranje svojih fabrika u našoj zoni.

Slobodna zona Zrenjanin

Povoljan geografski položaj Slobodne zone Zrenjanin

–  Od ukupnih 72 hektara zone „Jugoistok Ečka“, trenutno su izdata 22 hektara. Prostornim planom i planom detaljne regulacje koji uskoro očekujemo, ovoj  zoni ćemo pridružiti još 81 hektar za potrebe investiranja strateškog partnera iz Finske. Zona je u potpunosti komunalno i infrastrukturno opremljena, a njena najveća prednost jeste strateški položaj – rekao je Ivan Dević, podsećajući da se „Jugoistok Ečka“ nalazi u blizini aerodroma, železničke pruge i rečnih tokova. Cena kvadrata koja se nudi investitorima iznosi 8,5 evra po kvadratu, i još dodatnih 4 evra po kvadratu na neto cenu objekta koji se gradi.

Ono što domaće Slobodne zone odvaja od ostalih u regionu, jesu brojne prednosti, rekao je predstavnik Ministarstva finansija Milan Ristić.

-Rad u Slobodnim zonama pored osnovnih pogodnosti – unosa opreme, gotovih proizvoda i repromaterijala za dalju distribuciju oslobođenih plaćanja carine i PDV-a – povoljniji je u Srbiji jer je prevoz robe do Slobodne zone takođe oslobođen PDV-a, a roba se može čak iz zone iznositi na promocije bez ponovnog plaćanja carine i PDV-a. Takođe, imamo olakšicu da su korisnici u Slobodnoj zoni oslobođeni PDV-a na električnu energiju, gas, mazut, a od 1.januara promet roba i usluga u Slobodnoj zoni takođe će biti oslobođen plaćanja Poreza na dodatu vrednost.

U narednom periodu očekuje se dolazak nekoliko investitora u zoni Jugoistok Ečka i to kompanija koje će izvoziti više od 70 odsto proizvodnje što znači i dodatno zapošljavanje novih radnika.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh