I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Članice udruženja „Banatsko jagnje“ iz Boke vraćaju na trpezu sir od dunja (VIDEO)

Dunja je zasigurno simbol jeseni. Svojim mirisom i ukusom pleni i mami. Od ovog voća prave se kompot, sok, žele… Dunja je izuzetno zdrava i lekovita biljka. Sadrži puno vitamina C, kalijum, natrijum, cink, gvožđe, bakar, mangan, pektin, organske i neorganske kiseline… Slatkiš koji se nekada neizostavno nalazio na trpezi u Vojvodini pravljen je od dunje i šećera. Sir od dunja posle dugog niza godina žene iz udruženja „Banatsko jagnje“ iz Boke žele da vrate kao poslasticu posle obroka, kafe, čaja…  Kako su se i zašto odlučile da proizvode sir od dunja, na koji način se ovaj slatkiš pravi i kakve su ambicije udruženja sa ovim proizvodom pitali smo članice udruženja „Banatsko jagnje“ iz Boke.

I Taxi Zrenjanin

Lepe jesenje dane, ovog oktobra članice Udruženja „Banatsko jagnje“ iz Boke koriste, između ostalog, da oberu dunje. Ovo voće im je potrebno kako bi proizvele sir od dunja, koji je kao i vuna, njihov brend.

„Dunje nabavljamo u selu. Daju nam meštani, a deo i kupujemo. Dobro bi bilo da su dunje proizvedene na prirodan način, jer je i ovaj naš proizvod koji pravimo tradicionalan i od prirodnih, domaćih dunja. Bake pričaju da su se ranije pepelom iz šporeta na drva posipale dunje da ih ne bi insekti napadali. Tako su ih samo štitili, nikakve pesticide nisu koristili. U ovim dunjama ima i crvića, ali to se sve otkloni. Dunje se operu i dalje se obrađuju”, kaže Branislava Vasić iz Boke.

Sir od dunja – tradicionalni slatkiš u Banatu

Sir od dunja se nekada obavezno nalazio na trpezi u Vojvodini. To je poslastica koja se služila kao dezert.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

“Sir od dunja je slatkiš koji se pravio pre na našim prostorima, ovde u Banatu. Kako se od mleka i sirišta pravi sir, tako se od šećera i dunja pravi sir od dunja. Naša manifestacije je Sirijada. Mi pravimo kravlje, malo ovčijih i kozijih sireva. Hteli smo da ubacimo nešto novo sa našeg terena. Sir od kravljeg mleka je najbliži siru od dunja. Tako smo se odlučili da pravimo sir od dunja, jer mnogo više žena može da se uključi u ovu proizvodnju. Malo je mleka, pa se nekolicina nas na ovim prostorima bavi proizvodnjom sira od mleka”, objašnjava Marija Večanski, predsednica Udruženja žena “Banatsko jagnje“ iz Boke.

“Ovog puta u proizvodnji sira od dunja učestvuje pet žena. Smanjili smo broj prema mogućnostima, jer nismo u našim prostorijama. Ipak, taj proizvod mora da se pravi na adekvatan način. Najbolje je na šporet koji se loži. Nije preporučljivo na plin. Pravi se u manjim količinama da bi se dobila što kompaktnija masa. Dok se ne preselimo u naše prostorije ovo će raditi manji broj žena. Ovim smo počeli da se bavimo najviše iz razloga da afirmišemo žene i da im pomognemo da počnu nečim da se bave. Za naše proizvode možemo da zahvalimo Zrenjaninskom edukativnom centru koji nam je izašao u susret i pomogao nam je u ostvarivanju plana. Nadamo se da ćemo ove proizvode plasirati putem društvenih mreža. Osnovali smo i mrežu Ženski divan. Verujemo da će prodaja ići”, dodaje naša sagovornica.

Kako su se žene iz Boke pripremale za izlazak na tržište?

Za izlazak na tržište sa ovim proizvodom žene iz Boke se spremaju godinama unazad.

“Sa Edukativnim centrom sarađujemo već sedam godina. Pomažu nam u pisanju biznis planova, u pisanju projekata, učimo da koristimo društvene mreže… Radili smo biznis plan. Imamo u planu da ovo ponudimo i ugostiteljskim objektima. Imamo i manja i veća pakovanja. Imamo u obliku kačkavalja, sa dodacima, bez dodataka. Cena se kreće od 600 dinara. To je za kilogram sira od dunja bez dodatka. 700 dinara je sa dodacima. Bez dodataka u ukrasnom pakovanju je 750 dinara, a sa dodacima 850. Ove godine do sada smo preradili oko 120 kilograma dunja. Dosta je bilo pokvarenih. Još imamo naručeno 50-ak kilograma”, kaže Večanski.

Recept za sir od dunja

Da bi se napravio pravi sir od dunja potrebno je izdvojiti dosta vremena. Za količinu od kilograma dunja treba oko tri sata.

“Ovaj sir pravim jako dugo, pošto i ja imam godina. Naučila sam od  mame, tetaka. To je moj sin voleo da jede kad je bio mali. Godinama to nismo pravili. Kada je umrla ta moja stara tetka sin me je pitao da li mislim ikada da pravim sir od dunja. Ja sam rekla da ću probati, jer ga nisam odavno pravila i nisam sama to radila. Počela sam da ga pravim pre 5-6 godina. I svima se dopalo. Da bi se dobio ovaj sir prvo moramo da obrišemo dunje, jer imaju po sebi dlačice, onda ih očistimo i izrendamo. To kuvamo oko sat vremena ili dok voda ne ispari. Onda se u to doda kilogram šećera i kuva se. Da je dovoljno kuvano znamo kada žele teško pada sa kašike. To je znak da je gotovo i da može da ide u kalup”, objašnjava Emilija Đurić iz Boke.

“Stariji kažu da se sete nedelje kada probaju sir od dunja. Neki nas pitaju što ne idemo do njih da i njima donesemo te mirise. Razmišljamo o tome da uz seckane orahe u sir od dunja ubacimo i suvo grožđe. Razmišljavmo da možda pravimo i neku kombinaciju sa čokoladom. U svakom slučaju sve što koristimo mora da bude prirodno”, dodaje naša sagovornica.

Kada se izvadi iz kalupa sir od dunja može da stoji sigurno godinu dana. Nekada se čuvao u sobama u kojima se nije spavalo, niti grejalo. Napredak tehnologije omogućava da se ovaj proizvod upakuje i na taj način štiti. Ipak, najvažnije je da žene iz Boke čuvaju tradicionalan način proizvodnje ove poslastice koji garantuje pravi nezaboravan ukus želea od dunja.

Kremanska voda
Picerija Aquarius
Halo Taxi Zrenjanin
Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh