I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Osma sednica Skupštine grada – usvojeni izveštaji o radu ustanova, novi nazivi za 47 ulica

 Na dnevnom redu Osme sednice Skupštine grada Zrenjanina, kojom je predsedavao Čedomir Janjić, našlo se nekoliko odluka iz komunalne oblasti, razmatrani su izveštaji o poslovanju radu javnih preduzeća i ustanova i usvojeno je nekoliko kadrovskih rešenja.

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura rekao je da su odbornici danas razmatrali dvadeset tačaka i da on, kao jednu od najznačajnijih tačaka, ocenjuje usvajanje Predlog Odluke o izmenama Odluke o snabdevanju vodom za piće, prečišćavanju i odvođenju atmosferskih i otpadnih voda.
– Ova odluka odnosi se na proširenje nadležnosti našeg JKP “Vodovod i kanalizacija” da se uz održavanje vodovodne i kanalizacione mreže, kako je bilo do sada, ubuduće može baviti i izgradnjom i rekonstrukcijom.

Ovim pokušavamo da podignemo nivo i kvalitet pružanja usluga prema individualnim korisnicima, ali i da imamo efikasniji pristup opremanju naše industrijske zone “Jugoistok – Ečka”, kao i zbog najavljene rekonstrukcije vodovodne mreže u naselju “Ruža Šulman” – istakao je gradonačelnik.

PerSu marketi

Protekla godina specifična u radu javnih preduzeća i ustanova

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

– Svi smo bili fokusirani da što više sačuvamo zdravlje našeg stanovništva, i u jednom delu mogu da budem zadovoljan radom javnih preduzeća, međutim, ono što uvek tražim od svih javnih preduzeća i ustanova, naravno i Gradske uprave, jeste da moramo više da radimo na kvalitetu usluga, bržem rešavanju svih predmeta i problema koji se javljaju u gradu i to je neko svakodnevno insistiranje i nadam se da ćemo vremenom dostići taj željeni nivo – rekao je Simo Salapura.

Usvojeni izveštaji o radu

Odbornici su usvojili izveštaje o radu Gradske uprave grada Zrenjanina za 2020. godinu, Lokalnog ombudsmana grada Zrenjanina, Saveta za zdravlje grada Zrenjanina, Turističke organizacije grada Zrenjanina, Kulturnog centra Zrenjanina, Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin, Centra za socijalni rad grada Zrenjanina, Centra za pružanje usluga socijalne zaštite grada Zrenjanina – Most, kao i izveštaj o poslovanju Ustanove Rezervati prirode Zrenjanin za 2020. godinu.

Novi nazivi za 16 gradskih i 31 seosku ulicu

Pred odbornicima se našao i Predlog rešenja o utvrđivanju naziva ulica na teritoriji grada Zrenjanina. Tim predlogom, brojne ulice u gradu i okolnim selima, koje do sada nisu imale zvanične nazive, dobijaju nova imena.

Republička vlast je svojevremeno izradila regionalni projekat pod nazivom „Ažuriranje adresnog registra u Republici Srbiji“. To je urađeno s ciljem da svaka ulica u Republici Srbiji dobije naziv i da svaka kuća dobije kućni broj. S tim u vezi je Republički geodetski zavod izradio elaborat za svaku lokalnu samoupravu.

Nakon toga je Komisija za utvrđivanje naziva ulica i trgova grada Zrenjanina, u saradnji s mesnim zajednicama, utvrdila predloge naziva ulica prema pomenutom elaboratu. U međuvremenu je pribavljeno i pozitivno mišljenje nacionalnih saveta mađarske, rumunske i slovačke nacionalne manjine, kao i gradskog Saveta za međunacionalne odnose. Naposletku je Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međunarodnu regionalnu saradnju i lokalnu samoupravu dao saglasnost Skupštini grada na usvajanje ovog rešenja.

Prema usvojenom rešenju, nove nazive dobija 16 gradskih ulica, koje do sada nisu imale imena. Te ulice će nositi imena Junaka Tibora Cerne, Spomenka Gospića, Diane Budisavljević, Kaplara Momčila Gavrića… Osim imena istorijskih ličnosti, ulice koje su do sada označavane samo brojevima nosiće i nazive kao što su Ritska, Lipova, Voćarska, Ratarska, Kanalska, Ribolovačka, Ulica Dudova, Okanjska, Žetelačka i Pčelarska. Nove nazive dobija i 31 ulica u Aradcu, Elemiru, Ečki, Orlovatu, Perlezu, Stajićevu, Tomaševcu i Čenti.

Komentarišući i ovu odluku, gradonačelnik je rekao da je Grad Zrenjanin za nju dobio saglasnost od svih relevantnih institucija i da je to zakonska obaveza koju gradska administracija mora da sprovede.

Skupština grada usvojila je i Predlog Odluke o prenosu prava korišćenja na nepokretnostima u javnoj svojini grada Zrenjanina na Crveni krst Zrenjanin, čime se toj organizaciji daje pravo korišćenja na nepokretnostima u zgradi koju koriste u Zmaj Jovinoj ulici 1c, kao i na objektu u Ulici Miroslava Tirše, o čemu je potpisan poseban sporazum o saradnji između Grada Zrenjanina i Crvenog krsta.

Odbornica SVM Kristina Vidrač uputila je pitanje o trasi budućeg autoputa Beograd – Zrenjanin – Novi Sad o čemu više možete pročitati OVDE.

Odbornica DJB Svetlana Vukobratović Novković predložila je da se dnevni red dopuni tačkom „Reaktiviranje jaslenog dela vrtića Neven“ zbog opravdanih zahteva roditelja i udaljenosti vrtića u koji sada moraju da vode decu. Ona je obrazložila da je peticiju potpisalo 37 roditelja i da ih je podržalo više od 800 sugrađana. Predlog većinom glasova nije usvojen.

Odbornik DSS Milan Ivanić predložio je tačku dnevnog reda“Predlog odluke o upućivanju zahteva nadležnom ministarstvu i pokrajinskom sekretaru za zdravstvo u vezi sa završetkom izgradnje Opšte bolnice „Đorđe Joanović“. – Smatramo da je potrebno završiti i opremiti preostale spratove bolnice i sprovesti racionalizaciju kadrova usled nedostatka pojedinih specijalista i drugih kadrova medicinskog osoblja – naveo je između ostalog Ivanić. Predlog većinom glasova nije usvojen.

Odbornica DSS Mirjana Grujić navela je da su članovi ove stranke obišli meštane Perleza i između ostalih problema pomenut je i aktuelni vezan za fabriku za reciklažu plastike “Feitiansuje”  iz koje se i nakon dve nedelje od zvaničnog zatvaranja osećao neprijatan miris, a i dalje se ispušta otpadna voda i to u neposrednoj blizini bunara kojim se mesto snabdeva vodom i vrši se navodnjavanje njiva. Njihovo pitanje je zašto nema javno istaknutog rešenja inspekcije o privremenom zatvaranju fabrike i da li postoji studija o uticaju na životnu sredinu i da li je moguće po tom pitanju uraditi nešto retroaktivno.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh