I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Predškolska ustanova Zrenjanin: Deca se upisuju u vrtiće u kojima ima mesta, a kad god možemo izlazimo u susret roditeljima

Već mesecima deo roditelja čija su deca iz vrtića „Neven“ prebračena u jaslenu grupu u novootvoreni vrtić „Bubamara“ traže od nadležnih da se grupa za najmlađe ponovo oformi u vrtiću „Neven“. Ukazuju da im odvođenje dece u drugi deo grada predstavlja ozbiljan problem. Novootvoreni vrtić, kažu, nije dobro infrastrukturno i saobraćajno povezan sa MZ „Dositej Obradović“ i njenom okolinom. Zbog toga im je, objašnjavaju, potrebno više vremena i novca kako bi decu vodili u vrtić. U Predškolskoj ustanovi kažu da se trude da izađu u susret i zadovolje potrebe roditelja kad god je to moguće. Ističu da je Zrenjanin jedan od retkih gradova u kojima nema listi čekanja i da je dete moguće upisati u vrtić tokom čitave godine. Podsećaju da se deca upisuju u vrtiće u kojima ima mesta, što ne znači da to mora da bude teritorijalno najbliži vrtić.

Potpisnici peticije „Vratite bebama Neven“ od nadležnih traže odgovor na pitanja zbog čega je u vrtiću „Neven“ ukinuta jaslena grupa. Spekulisalo se, objašnjavaju, čak i da je to urađeno iz bezbednosnih razloga. Interesuje ih zašto je potkrovlje objekta zatvoreno ubrzo nakon što je najveći i najskuplji problem – renoviranje stepeništa, rešen, a ima dece koja bi išla u jaslenu grupu. Ističu da im rešenje za čuvanje najmlađih, koje im je od početka školske godine na raspolaganju, predstavlja i fizičko i finansijsko opterećenje. Smatraju da novi raspored jaslenih grupa koji je napravljen ne odgovara realnim potrebama roditelja i dece.

Neadekvatna saobraćajna podrška novom vrtiću

Naime, od septembra deca jaslenog uzrasta se umesto u vrtiću „Neven“ upisuju i borave u novootvorenom vrtiću „Bubamara“. Roditelji kažu da novi vrtić nije dobro saobraćajno povezan sa MZ „Dositej Obradović“. Nedostaju putna i saobraćajna mreža, trotoar. Odlazak zahteva prelaz preko tzv. Banana mosta ili preko raskrsnice na kojoj se ukrštaju pruga i asfaltni put. Sve to iziskuje dodatno vreme za odvođenje dece u vrtić i finansijska izdvajanja. Put do vrtića „Bubamara“ je, kažu, dug, nebezbedan i skup.

PerSu marketi

Predškolska ustanova Zrenjanin godišnje može da upiše oko 2.500 dece

Imajući u vidu probleme koje navode potpisnici peticije, portal I love Zrenjanin potražio je od nadležnih odgovore na pitanja u kakvom su stanju vrtići u gradu i na koji način se deca raspoređuju po vrtićima. U Predškolskoj ustanovi Zrenjanin kažu da je ovo jedna od retkih predškolskih ustanova u Srbiji koja nema listu čekanja.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

“Svi roditelji koji žele da upišu svoju decu u naše objekte mogu to da učine, ne samo kad je upisni rok, nego tokom cele godine. U svom sastavu Predškolska ustanova Zrenjanin obuhvata 21 objekat od kojih je jedna Upravna zgrada. Prema kapacitetima objekata naša ustanova je u mogućnosti da realizuje Program vaspitno-obrazovnog rada, socijalnog rada i preventivno zdravstvene zaštite za oko 2.500 dece. Novi objekat u našem sastavu je vrtić “Bubamara” u kojem je smešteno pet vaspitnih grupa. Vrtić je opremljen najsavremenijim nameštajem i didaktičkim sredstvima. Roditelji su pokazali veliko interesovanje za vrtićem “Bubamara” i svi kapaciteti su popunjeni. U planu je izgradnja vrtića na Bagljašu i dogradnja objekta vrtića “Alisa” za potrebe nove jaslene grupe. Gradska uprava je pomogla otvaranje nekoliko jaslenih i obdanišnih grupa u nekoliko naseljenih mesta”, kaže Vladimir Petrović, direktor PU Zrenjanin.

Deca se upisuju u vrtiće u kojima ima mesta

Iako su neki objekti u kojima se nalaze vrtići stariji, bezbednost dece se ni jednog trenutka ne dovodi u pitanje, tvrde u PU Zrenjanin.

“Sve objekte redovno održavamo. Iako postoje vrtići u gradu Zrenjaninu koji su starije gradnje, trudimo de da po potrebi i na vreme investicionim i tekućim ulaganjem rešimo urgentne probleme. Obezbedili smo najsavremeniji nameštaj u našim vrtićima, didaktička sredstva, IKT opremu. Sva igrališta su renovirana, nabavljena je najsavremenija oprema za centralnu kuhinju i pekaru u kojima se svakodnevno pripremaju obroci za sve korisnike naše ustanove. A sve u cilju kako bismo kvalitet rada i življenja u vrtiću podigli na viši nivo”, dodaje naš sagovornik.

“U vrtiću “Neven” se od početka školske godine realizuje vaspitno-obrazovni rad. Deca koja pohađaju ovaj vrtić su potpuno bezbedna i vaspitno – obrazovni rad se odvija nesmetano. Veliki broj roditelja dece koja su prebačena u novootvoreni vrtić “Bubamara” su izuzetno zadovoljni realizacijom vaspitno-obrazovnog rada, negom i boravkom u vrtiću. Međutim, ima jako malo roditelja koji iz svojih ličnih razloga žele da im deca ostanu u vrtiću “Neven”. Deca se upisuju u vrtiće u kojima ima mesta, a naša ustanova se trudi da izađe u susret i zadovolji potrebe roditelja, kad god je u mogućnosti. Ponavljamo, Predškolska ustanova Zrenjanin i Grad Zrenjanin su jedni od retkih koji primaju i upisuju svu decu, tokom cele školske godine. To znači da kod nas ne postoji lista čekanja za upis dece u vrtić”, kaže Petrović.

Predškolski program dostupan svoj deci

Prethodnih godina dosta je bilo pritužbi na vandalizme u dvorištu vrtića na Bagljašu.

“Postojali su problemi u dvorištu vrtića „Bambi“ i „Crvenkapa“. Međutim, svaki put kada bi nastao problem odreagovale su Predškolska ustanova i Policijska uprava Zrenjanin i problem bi bio rešen. Želimo da naglasimo da naša ustanova ima izuzetnu saradnju sa PU Zrenjanin koja na svaki naš poziv odreaguje pravovremeno. Prostor u okviru ovih vrtića je u potpunosti pokriven video nadzorom. Osvetljen je i služba obezbeđenja ga redovno obilazi noću”, ističe naš sagovornik.

Predškolska ustanova u Zrenjaninu se trudi da što više dece uključi u vaspitno-obrazovni program.

“Kako bismo poboljšali, unapredili svoj kvalitet rada i proširili kapacitete, naša predškolska ustanova se uključuje u različite projekte kao što su „Vrtići bez granica 3“ i Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje „Sa osmehom u vrtić“. Takođe, počinjemo sa realizacijom programa u okviru IPA prekogranične saradnje sa Rumunijom. Grad Zrenjanin je jedini grad u Srbiji koji ima izgrađenu Strategiju za unapređenje predškolskog vaspitanja i obrazovanja. Cilj nam je što veći obuhvat dece od 6 meseci do 6,5 godina predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem, razvijanjem različitih programa koji se razlikuju po obliku, trajanju i programskom opredeljenju dece i njihovih roditelja. Sve sa namerom da predškolski program bude svima dostupan, a posebno deci iz osetljivih društvenih grupa, zarad celovitog razvoja i dobrobiti deteta”, zaključuje na kraju razgovora Vladimir Petrović, direktor Predškolske ustanove Zrenjanin.

Deo fotografija preuzet sa sajta Predškolske ustanove Zrenjanin

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh