I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Meštani Mužlje nezadovoljni: Peticijom protiv novog Nacrta autoputa Beograd – Zrenjanin – Novi Sad

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije krajem aprila meseca oglasilo je javni uvid u Nacrt prostornog plana područja posebne namene koridora autoputa Beograd – Zrenjanin – Novi Sad i izveštaj o strateškoj proceni uticaja prostornog plana na životnu sredinu.

Nakon uvida u najnoviji Nacrt prostornog plana, meštani Mesne zajednice Mužlja su sa velikom gorčinom i razočaranjem izrazili svoje nezadovoljstvo i neslaganje sa objavljenim dokumentom, jer prema ovom Nacrtu, autoput bi prolazio suviše blizu naselja (kuća i bašti), naročito u delu Ulica Oslobođenja i Kiš Ernea, čime bi remetili mir i svakodnevne životne uslove stanovnika.

-Svesni smo činjenice da izgradnja jednog autoputa predstavlja ekonomski razvoj za grad Zrenjanin i za ceo Banat. Samim tim se očekuje i razvijanje turizma kako u gradu, tako i u okolnim naseljenim mestima, međutim strepimo od narušavanja mira, zdravlja, od rušenja nekoliko kuća i nemogućnosti bavljenja povrtarstvom u svojim baštama – rekli su nam nezadovoljni stanovnici pomenutih ulica.

PerSu marketi

Njihovo nezadovoljstvo i napore podržavaju i članovi Saveta Mesne zajednice, koji su od ponedeljka pokrenuli peticiju, sa nadom da će dobiti odgovore na sledeća pitanja:

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

– Da li su brige naših Mužljanaca opravdane? Koliko će tačno biti udaljen autoput od njihovih kuća i bašti? Da li će imati odgovarajuće izlaze za rad na svoje njive i ritove? – pitaju se u Savetu Mesne zajednice.

Pored toga smatraju da pomenuta trasa autoputa treba ili da se premesti i da zaobilazi Zrenjanin sa severnog dela kako je i planirano u nacrtu januara 2020. godine, gde je gustina naseljenih mesta manja i gde ne bi prolazio blizu porodičnih kuća i bašta, ili ako se trasa autoputa ne može menjati u tolikom opsegu, u tom slučaju traže da se autoput što više udalji od naseljenih kuća MZ Mužlje, odnosno od Ulica Kiš Ernea i Oslobođenja .

U tom slučaju neophodno je i da se postavi zvučni zid, kako bi se vibracije koje prouzrokuju teretna i putnička vozila što više ublažila, u cilju izbegavanja nastajanja naprslina na porodičnim kućama. Ove ulice su izgrađene kao prve u Mužlji pre više od sto godina, kuće su izgrađene od naboja koje i dan danas na mnogim objektima predstavljaju tradiciju i istoriju gradnje ovog naselja.

Ako i vi želite da potpišete peticiju, možete to učini svakog radnog dana od 8h do 14h i 17h do 20 časova u prostorijama Mesne zajednice (Mađarske Komune 59), ili u online formi, na adresi:

https://www.peticije.online

piše: Tivadar Borbelj

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh