I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Tokom leta posebnu pažnju obratiti na ispravnost mesa, mleka i proizvoda od jaja

Visoke temperature tokom leta pogoduju razvoju bakterija. Zbog toga se i hrana mnogo lakše i brže kvari. Posebno su osetljivi meso, mleko i proizvodi od jaja poput majoneza. Iz Uprave za veterinu preporučuju da se ova hrana kupuje isključivo u objektima u kojima se ona čuva na propisan način. Provera datuma proizvodnje i roka trajanja je obavezna. Veterinarska inspekcija će tokom leta pojačano kontrolisati ispravnost namirnica životinjskog porekla koje se nalaze na tržištu.

Tokom leta se zbog visokih tempreatrua povećava rizik od kvarenja hrane životinjskog porekla. Iz Uprave za veterinu sopštavaju da su u pojačali kontrolu objekata koji se koriste za skladištenje, proizvodnju i promet hrane.

“Naročita pažnja se usmerava na objekte brze hrane, restorane, trgovinske lance i prodajna mesta u kojima postoje odeljenja za prodaju mesa i mleka. Takođe, kontrolišu se i javne gradske pijace tj. hale u kojima se prodaju meso, mleko, proizvodi od mesa, mleka, jaja, ribe. Svega nekoliko sati na visokim temperaturama dovoljno je da se iz jedne bakterije u hrani razvije njih dva miliona. U veoma kvarljive vrste hrane spadaju mleveno meso i proizvodi od njega, mlečni proizvodi i proizvodi od jaja, naročito majonez”, navodi se u saopštenju Uprave za veterinu.

I Taxi Zrenjanin

Tokom leta meso, mleko, proizvodi od mesa, meka i jaja moraju da se čuvaju na niskim temperaturama

“Dešava se da inspektori zateknu u prometu hranu koja se ne čuva u adekvatnim uslovima. To znači da su meso, mleko i proizvodi od mesa, mleka, jaja izloženi dejstvu povišenih temperatura i atmosferskim uticajima. U periodu sa visokim temperaturama hrana mora da se čuva u takozvanom “hladnom lancu”. Inspektori preduzimaju mere u svim situacijama kada se konstatuju nepravilnosti. Bilo da se radi o propustima u održavanju higijene, nepravilnoj manipulaciji hranom ili neadekvatnom čuvanju. Zavisno od utvrđenih nepravilnosti nalaže se otklanjanje nedostataka, zabranjuje se obavljanje delatnosti i stavljanje u promet neispravne hrane. Takođe, inspektori naređuju i povlačenje i uništavaje na licu mesta zatečene neispravne hrane. Protiv počinilaca prekršaja preduzimaju se propiane upravne radnje. Najveća odstupanja i nepravilnosti uočavaju se u postupcima sa hranom u objektima namenjenim za skladištenje hrane životinjskog porekla na tržnicama velikih gradova”, stoji u saopštenju.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Iz Uprave za veterinu preporučuju potrošačima da lako kvarljive proizvode životinjskog porekla kupuju isključivo u objektima i na prodajnim mestima gde se oni čuvaju u rashladnim uređajima.

“Obavezno treba proveriti datum proizvodnje i rok upotrebe. Sumnju u ispravnost hrane životinjskog porekla svaki građanin može postaviti već na osnovu promene boje, mirisa i gde je moguće ukusa. U kućnim uslovima treba odvajati sirove namirnice od kuvane hrane, jer se mikroorganizmi lako prenose. Hranu bi trebalo čuvati u rashladnim uređajima i obavezno termički obraditi pre konzumacije. U letnjem periodu se ne preporučuje držanje kuvane hrane duže od pet dana u frižideru”, zaključuje se u saopštenju Uprave za veterinu.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh