I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Saveti pedijatra za odlazak na letovanje sa decom

Roditelji dece često strahuju pre odlaska na odmor da li će i kako promena sredine uticati na decu. Zbog toga mnogima i samo planiranje putovanja zadaje glavobolje i izaziva stres. Budući da su deca veoma osetljiva, mogu da im se dese zdravstveni problemi koji boravak na moru, jezeru, reci, planini, pretvaraju u neprijatno iskustvo. O tome kada je vreme da bebe prvi put idu na more i na šta sve roditelji treba da obrate pažnju prilikom odlaska na letovanje sa decom, pitali smo dr Biljanu Obradović, načelnicu Službe za zaštitu dece i omladine Doma zdravlja „Boško Vrebalov“.  

Česta neoumica roditelja koji su dobili prvo dete jeste kada je pravo vreme da bebe idu na more.

“Bebe mogu na more kad napune tri meseca. Idealni meseci za odlazak sa bebom na more su jun i septembar. Tada spoljašnje temperature nisu tako visoke, a i manje su gužve na plažama. Moramo imati u vidu da će tokom boravka na moru sve morati da se prilagodi bebi, pa tako i odlazak na plažu. Na plažu treba ići u jutarnjim satima do 10 i popodnevnim od 17 sati. Period od 10 do 17 sati treba koristiti za ručak, spavanje ili predah u „debeloj“ hladovini. Boravak na moru prija najmlađima, jer im jača imunitet skladištenjem vitamina D. Takođe, ako beba ima problem sa ekcemom ili disajnim putevima, more je dobra preventiva za to”, savetuje dr Obradović.

PerSu marketi

Za letovanje sa decom treba pripremiti prvo živce, a onda dobro raspoloženje i strpljenje“

Odlazak na letnji odmor sa decom zahteva dobru pripremu pre polaska na put.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

“Za odlazak na letovanje sa decom treba pripremiti prvo živce, a onda dobro raspoloženje i strpljenje. Dva –tri dana pre i u toku samog boravka na letovanju detetu treba davati probiotik po izboru kako bi se sprečili problemi sa digestvinim traktom usled promene sredine, vode, hrane… Tokom putovanja praviti češće pauze i uzimati dovoljno tečnosti. Oni kojima je muka za vreme putovanja treba da popiju lek namenjen tome. U „putnoj apoteci“,osim probiotika, treba poneti sredstvo za rehidraciju, sirup za temperaturu i neki od preparata protiv uboda insekata“, ističe naša sagovornica.

Tokom letovanja veoma je važno da deca budu na pravi način zaštićena od sunca i da unose dovoljno tečnosti.

„Decu treba zaštititi odgovarajućim preparatima za zaštitu od sunca. Njih je potrebno primenjivati više puta u toku dana. Za odojčad i malu decu obavezni su šeširić i majica kratkih rukava kao dodatna zaštita od sunca. Ishrana treba da bude uobičajena, lagana. Usled visokih temperatuta i promene sredine može se desiti da dete izgubi apetit. U tom slučaju bitno je da mu se daje dosta tečnosti i da jede ono što voli i to koliko može“, zaključuje dr Biljana Obradović poželevši srećan put i lep provod svima koji se spremaju za putovanje.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh