I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

„Dečija nedelja“: Deca pod maskama dodatno ulepšala sunčani dan na Bagljašu

Ove godine Dečija nedelja traje od 7. do 11. oktobra. Ona će biti obeležena u svim vrtićima i školama različitim aktivnostima. Jedna od njih je i maskenbal, što deca posebno vole. Tog dana imaju prilike da i sami budu superheroji, likovi iz crtanih filmova, životinjice… Nekada su se maske pravile i pokazivale su koliko su deca i roditelji kreativni. Danas se one mahom kupuju. Ipak, to ne umanjuje radost i pozitivnu energiju koju deca pod maskama unose tamo gde se pojave.

Kada čuje da će imati maskenbal, svako dete se tome istinski obraduje i sa nestrpljenjem iščekuje dan kada će drugarima pokazati svoj kostim. Mališani iz vrtića “Crvenkapa” danas su prodefilovali kroz naselje Bagljaš upravo u omiljenim maskama. Čini se da su uticali i na vreme, jer su izmamili sunce koje se jutros krilo iza oblaka.

PerSu marketi

“Mi smo se i ove godine opet pridužili obeležavanju Dečije nedelje. Tradicionalno, svake godine u ovo vreme dočekujemo decu iz vrtića „Crvenkapa“ i „Bambi“. Danas su nam bila deca iz vrtića „Crvenkapa“. Oni su bili maskirani, crtali su na platou ispred mesne zajednice. Mi smo ih počastili slatkišima i sokovima. Sutra će nam doći deca iz vrtića „Bambi“ i oni će prezentovati svoje šešire. Kada god nam ovde dođu deca mi se radujemo, jer nam oni unesu pozitivnu energiju i uvek nam bude lepo. Sugrađani vole da dođu da vide tu decu. Jer to je jedno osveženje. Kad čovek vidi toliko dece i toliko radosti na jednom mestu to je nešto što uliva nadu i veru u budućnost“, kaže Marija Janković, sekretar MZ Veljko Vlahović.

Deca kao superheroji, ali i likovi iz bajki, crtanih filmova, predmeti, biljke…

Među maskama najviše je bilo supermena i spajdermena. A našli su se i klovn, slepi miš, Crvenkapa, naučnik, zec, kukuruz, suncokret…

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

„Ja sam naučnik. Malo su mi mama i tata pomogli da smislimo masku. Doneli su mi mantil sa posla i dali su mi mikroskop i naočare. Kroz mikroskop sam gledao ruke drugoj deci da vidim da li imaju ostatke hrane na njima i da li su se skupile bakterije ili su lepo oprali ruke“, kaže Aleksa Nadlački.

„Ja sam slepi miš. Mama i tata su mi pomogli da pronađemo ovu masku. Meni se jako sviđa“, kaže Anđela Arsenac.

„Ja sam mislila da je Anđela veštica, a ne slepi miš. Ja sam zeka. Ovo maska je kupljena kada je moja sestra bila mala, a ja sam tada bila u maminom stomaku. Sestra je nosila ovu masku pre. Ja sam u ruci imala šargarepu i to pravu“, objašnjava Una Miljević.

„Ja sam Crvenkapa. Ona je moj omiljeni lik, a i moj vrtić se zove Crvenkapa. Sada sam krenula kod bake i nosim joj ručak“, dodaje Tara Marjanović.

„Ja sam leptir. Jako volim da nosim ovu masku, jer leptir leti. Ima krila. Mama mi je pomogla da nađemo ovu masku“, kaže Lena Radu.

„Ja sam kukuruz. Mama je pravila masku, ja sam joj pomagao. Prvo smo išli da beremo kukurz i lišće, pa smo sekli papir, onda smo lepili lišće, kukuruz, brkove…“, objašnjava Mihajlo Bilić.

„Ja sam suncokret. I meni je mama pravila masku. Puno puta sam morao da probam dok je mama šila ovo zeleno. Onda je sekla ovaj žuti cvet. Zajedno smo lepili suncokret“, kaže Jovan Bilić.

Dečija nedelja se obeležava svake godine u oktobru

Tokom cele nedelje deca u vrtićima i školama će imati razne aktivnosti kako bi obeležili Dečiju nedelju.

„Juče smo pričali o deci sveta, glumili smo. Danas smo prvo imali žurku u vrtiću, a onda i maskenbal. Malo smo prošetali po Bagljašu i došli smo do mesne zajednice, gde smo ukrasili plato, a ljudi iz mesne zajednice su nas malo počastili. Deca vole maskenbal i evo svi žele da im se vide maske, zato i skidaju jakne. Sreća, nije hladno. Sreda je rezervisana za dolazak drugara iz Ravnog Topolovca. Mi smo ove školske godine u grupi dobili drugara koji je živeo u Ravnom Topolovcu, pa će njegovi drugari iz sela doći da se družimo“, kaže Suzana Malešević Paunov, koja sa koleginicom Vericom Krstić vodi stariju grupu dece u vrtiću „Crvenkapa“.

„U četvrtak prepodne ćemo ići u posetu drugarima iz vrtića „Bambi“, a popodne ćemo organizovati vašar. U petak će nam doći deca koja su nekada išla u naš vrtić, a koja su sada u muzičkoj školi. Oni će nam održati mali koncert. Imaćemo mi još aktivnosti, ali ne mogu one sve da stanu u Dečiju nedelju. Ići ćemo i u pozorište“, dodaje naša sagovornica.

Dečija nedelja je manifestacija koja predstavlja model saradnje različitih organizacija, a sa ciljem da se zaštite dečija prava. Svake godine se realizuje kako bi se poboljšao položaj dece u Srbiji.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh