I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Na Pupinovu zadužbinu u Zrenjaninu postavljeno spomen-obeležje

Na fasadi zadužbine Mihajla Pupina u Zrenjaninu, u Ulici Kej 2. Oktobra, danas je otkriveno spomen – obeležje koje će sve buduće generacije podsećati na povezanost jednog od najvećih naučnika svih vremena i ovog grada. Spomen – obeležje postavilo je Udruženje građana „Pupinovo nasleđe“ čiji su predstavnici i članovi istakli planove kojima bi Pupinovu zadužbinu učinili korisnom, pre svega za mlade.

Robert Sabo, predsednik tog udruženja i Saša Santovac, zamenik gradonačelnika Zrenjanina, otkrili su ploču i izneli mogućnosti i namere u vezi privođenja nameni ovog objekta.

Santovac je podsetio da je objekat u vlasništvu grada, te da ne postoje prepreke za njegovo uređenje u centar za talente.

I Taxi Zrenjanin

Prema rečima Roberta Saboa, postoji snažna želja da se u 400 kvadratnih metara smesti i Pupinova spomen soba koja bi bila interesantna za obilazak đaka iz drugih gradova i mesta. On je dodao i da je udruženje bilo u mogućnosti da obezbedi izradu projekta rekonstrukcije Pupinove zadužbine, ali da bi za same radove u okvirnom iznosu od 100.000 evra, ipak morali da konkurišu na nekom od projekata ili potraže pomoć nekog drugog subjekta.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Ovom prilikom okupljenim Zrenjanincima prezentovana je i monografija „Od useljenika do pronalazača“ autora Miroslava Stankovića.

– Mi kroz ovu bogato ilustrovanu knjigu predstavljamo dijapazon svih Pupinovih interesovanja i pokazujemo koliko su ona bila široka. Koliko je on razmišljao o srpskoj likovnoj umetnosti, duhovnosti ovog naroda. Mi smo ilustrovali ovu knjigu prvi put, i sada kroz slike tek može da se shvati kako je on razmišljao dok je pisao. Tu su i Sveti Sava, Stefan Nemanjić, Paja Jovanović, Uroš Predić, Karađorđe, Kraljević Marko, svi su deo te knjige. Preko ove knjige nastavljamo širenje da svet zna koliko je on bio vezan i za Zrenjanin i Pančevo, a posebno za njegov Idvor, rekao je Stanković.

Autor teksta na spomen-obeležju je dr Filip Krčmar.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh