I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Na Pupinovu zadužbinu u Zrenjaninu postavljeno spomen-obeležje

Na fasadi zadužbine Mihajla Pupina u Zrenjaninu, u Ulici Kej 2. Oktobra, danas je otkriveno spomen – obeležje koje će sve buduće generacije podsećati na povezanost jednog od najvećih naučnika svih vremena i ovog grada. Spomen – obeležje postavilo je Udruženje građana „Pupinovo nasleđe“ čiji su predstavnici i članovi istakli planove kojima bi Pupinovu zadužbinu učinili korisnom, pre svega za mlade.

Robert Sabo, predsednik tog udruženja i Saša Santovac, zamenik gradonačelnika Zrenjanina, otkrili su ploču i izneli mogućnosti i namere u vezi privođenja nameni ovog objekta.

Santovac je podsetio da je objekat u vlasništvu grada, te da ne postoje prepreke za njegovo uređenje u centar za talente.

I Taxi Zrenjanin

Prema rečima Roberta Saboa, postoji snažna želja da se u 400 kvadratnih metara smesti i Pupinova spomen soba koja bi bila interesantna za obilazak đaka iz drugih gradova i mesta. On je dodao i da je udruženje bilo u mogućnosti da obezbedi izradu projekta rekonstrukcije Pupinove zadužbine, ali da bi za same radove u okvirnom iznosu od 100.000 evra, ipak morali da konkurišu na nekom od projekata ili potraže pomoć nekog drugog subjekta.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Ovom prilikom okupljenim Zrenjanincima prezentovana je i monografija „Od useljenika do pronalazača“ autora Miroslava Stankovića.

– Mi kroz ovu bogato ilustrovanu knjigu predstavljamo dijapazon svih Pupinovih interesovanja i pokazujemo koliko su ona bila široka. Koliko je on razmišljao o srpskoj likovnoj umetnosti, duhovnosti ovog naroda. Mi smo ilustrovali ovu knjigu prvi put, i sada kroz slike tek može da se shvati kako je on razmišljao dok je pisao. Tu su i Sveti Sava, Stefan Nemanjić, Paja Jovanović, Uroš Predić, Karađorđe, Kraljević Marko, svi su deo te knjige. Preko ove knjige nastavljamo širenje da svet zna koliko je on bio vezan i za Zrenjanin i Pančevo, a posebno za njegov Idvor, rekao je Stanković.

Autor teksta na spomen-obeležju je dr Filip Krčmar.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh