I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Poljoprivreda

U drugom krugu licitacije za državno zemljište izdate samo parcele koje su bile namenjene investitorima

Drugi krug licitacije za državno poljoprivredno zemljište u opštini Zrenjanin održano je po mišljenju poljoprivrednika veoma kasno. Na licitaciji je bilo ponuđeno oko 9.600 hektara. Tu je bilo uključeno i nešto više od 900 hektara zemlje, koja je bila namenjena investitorima za zakup po osnovu investicija. Kako oni još nisu potpisali ugovore sa resornim ministarstom, doneta je odluka da se zemlja izda poljoprivrednicma kako ne bi stajala u parlogu. Najviše izlicitirane cene u drugom krugu ostvarene su u Perlezu, Stajićevu i Kleku, gde je jedna parcela dostigla dupli depozit. Za nju će se nadmetanje nastaviti u četvrtak.

Prvi krug licitacije za državno poljoprivredno zemljište održan je u januaru, ali su se uslovi da se održi drugi krug za zemlju koja tada nije izdata stekli tek u aprilu.

“U drugom krugu licitacije je ponuđeno oko 9.600 hektara državne zemlje u svim katastarskim opštinama. Interesovanja je bilo za 900 i nešto hektara koji su bili namenjeni investitorima, a koji još nisu ušli u posed, jer nisu potpisali ugovore sa resornim ministarstvom. Njima je početak investiranja pomeren za sledeću agroekonomsku godinu. Zemljište je dato u zakup zaključno sa 30. oktobrom ove godine. Pretežno je izdato po početnim cenama. Za desetak parcela smo imali nadmetanje i tu je cena podignuta za 10.000 dinara u odnosu na početnu. Na jednom nadmetanju, za parcelu u Kleku, smo dostigli dupli depozit i za tu parcelu se licitacija nastavlja sutra, nakon što zainteresovani uplate dodani novac. Zemljište koje ni ovoga puta nije izlicitirano ostaje neobrađeno i u parlogu. To su uglavnom trstici, močvare, nešto malo pašnjaka. Pretežno je to nešto što nije upotrebljivo”, kaže Miloš Kovačević, predsednik Komisije za licitaciju državnog zemljišta.

Poljoprivrednicima interesantne samo površine namenjene investitorima

“Drugi krug licitacije nije mogao ranije da se održi, jer smo morali da sačekamo da se završe i potpišu ugovori za zakup zemlje nakon prvog kruga licitacije. Kada smo dobili saglasnost resornog ministarstva mi smo zemlju koja nije prvi put izdata dali ponovo na licitiranje”, dodaje naš sagovornik.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Iako je za licitiranje bilo zemlje u svim katastarskim opštinama, poljoprivrednici su bili zainteresovani za onu u Lukićevu, Perlezu, Tarašu, Stajićevu, Elemiru, Kleku, Orlovatu i Zrenjaninu. Depozit je bio uplaćen i za parcele u Botošu, ali je proizvođač koji je bio zainteresovan za njih odustao.

“Zadovoljan sam ishodom licitacije, ali nisam zadovoljan vremenom kada je ona održana. Mislim da je neprimereno da se drugi krug održava krajem aprila. I prvi krug je kasno održan. To bi najkasnije trebalo da se radi u junu kako bi zemlja mogla dobro da se pripremi za narednu proizvodnu godinu”, kaže Željko Berčig, poljoprivrednik iz Taraša.

Željko Berčig

“Strogo poštujući zakon ja ne mogu da uđem u posed ovog zemljišta dok ne potpišem ugovor sa ministarstvom, a to će biti krajem maja, početkom juna ako se nešto ne promeni. U startu sam u gubitku za 30 posto prinosa. Sejaću mahom soju i kukuruz. Svoje zemlje nemam puno nekih 25 jutara, a radim dosta arende iz sela što sam uzeo od komšija. Danas sam uzeo u zakup oko 200 hektara. To je sve zemlja četvrte i pete klase, nije neki kvalitet, ali u Tarašu nema bolje zemlje. Sve što sam izlicitirao je po početnoj ceni koja se kretala od 8.000 do 12.000 dinara po hektaru”, dodaje naš sagovornik.

Dok se ne potpiše ugovor o zakupu zemlja ne sme da se obrađuje

“Poljoprivrednici koji su danas izlicitirali zakup za državno zemljište ne smeju da uđu u posed tog zemljišta dok ne potpišu ugovore sa ministarstvom uprkos tome što imaju odluku da su najbolji ponuđači. U suprotom će se smatrati da su oni uzurpirali to zemljište. Ugovori će biti sastavljeni u najkraćem mogućem roku i mi očekujemo da oni budu potpisani posle praznika. Kao i svake godine i ovoga puta će Komisija za uzurpaciju zajedno sa inspektorom i geometrom kontrolisati da li je neko nelegalno ušao u posed zemljišta koje nije izdato na licitaciji”, upozorava predsednik Komisije za licitaciju državnog zemljišta.

Žučna rastprava među paorima iz Perleza

I dok se većina poljoprivrednika dogovorila kako će zemlju koju su danas zakupili podeliti to se nije dogodilo u Perlezu, Stajićevu i Kleku. Najžučnija rasprava, gotovo na ivici incidenta bila je između proizvođača iz Perleza.

Savez udruženja poljoprivrednika Banata uputilo je pisani prigovor na postupak licitacije.

“Udruženja poljoprivrednika je juče uložilo prigovor na proces licitacije, ali nikakav odgovor Komisije nismo dobili. Primedba je bila da se zakon krši zato što se 900 hektara zemlje daje u zakup u drugom krugu iako ona nije uopšte bila ponuđena u prvom krugu proizvođačima iz katastarskih opština kojima ta zemlja pripada. Uz to, godinama se krši zakon i kada je reč o roku za održavanje licitacije. Mislim da je to bahatost i javašluk, jer se zakon nikako ne primenjuje”, objašnjava Dragan Kleut, predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata.

Dragan Kleut

“Dogovor nismo mogli da postignemo jer je i ovde politika umešala svoje prste, pa imamo proizvođače koji idu protiv interesa celog sela. Mislimo da je ovo veštačko podizanje cene zakupa zemlje. U ovom krugu niko od poljoprivrednika iz Stajićeva koji su u udruženju nije izlicitirao ni jedan hektar državne zemlje. Nismo hteli da pristanemo da plaćamo skupo zemljište i to na licitaciji koja je ovako kasno održana. U našoj katastarskoj opštini samo dva čoveka su uzela svo zemljište koje se našlo na licitaciji. Što se nas tiče mislimo da nije opravdano da se zemlja zakupljuje po visokim cenama kada licitacija kasni 7 meseci. Oni koji su to uradili sami su sebi stavili omču oko vrata”, dodaje naš sagovornik.

Najskuplji hektar je u Kleku

“Zadovoljan sam današnjom licitacijom. Uzeo sam u zakup zemljište koje sam planirao. Ono za šta sam uplatio depoziti to sam i izlicitirao. Ukupno tri parcele. Dve sam uzeo u rentu po početnoj ceni, a za treću sam se nadmetao. Malo ću je više platiti, ali bože moj. Možda smo i mogli da se dogovorimo da podelimo zemlju između sebe, ali mislim da druga strana nije imala razumevanja. Ne mogu ja nikoga da nateram da pristane na nešto na šta ne želi. Ja se ne ljutim na ljude uopšte, to je licitacija, slobodno je nadmetanje. Ko ima para taj će uzeti u zakup zemlju, ko nema taj neće”, kaže Jugoslav Tomić, poljoprivrednik iz Stajićeva.

Jugoslav Tomić

“Za svako zemljište koje je uzeto u zakup znači da je cena koja je za njega ponuđena opravdana i da tu postoji neka računica za proizvođača. Mi znamo svoje granice do kojih možemo da idemo i to je to. Pošto je zemlja tek sada data u zakup, na ovim parcelama ću verovatno sejati silažni kukuruz. Imam puno stoke i to mi treba za ishranu stoke”, dodaje naš sagovornik.

Izlicitirane cene zakupa znatno iznad početnih postignute su u katastarskim opštinama Perlez oko 28.000 dinara po hektaru i Stajićevo preko 33.000 dinara. Ipak, u drugom krugu najskuplje će biti izdata jedna parcela u Kleku za koju je danas postignuta cena od skoro 35.000 dinara. Tako je dostignut dupli depozit, pa će nadmetanje za ovo zemljište biti nastavljeno u četvrtak u 10 sati u prostorijama Odeljenja za poljoprivredu opštine Zrenjanin.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh