I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Poljoprivreda

Da li će skoro 1.000 hektara zemlje prvi put u poslednjih 100 godina ostati neobrađeno?

Spor na relaciji poljopirvredni proizvođači – država oko dugoročnog zakupa zemlje na osnovu investicija traje već godinu i po dana. Iako je Upravni sud presudio u korist poljoprivrednika, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu je ponovo odlučio da najkvalitetnije njive da na korišćenje kompaniji Food planet. Na tu odluku udruženja poljoprivrednika su se ponovo žalila. Dok se čeka presuda suda blizu 1.000 hektara zemlje stoji neobrađeno.

Još od dana kada je na Skupštini grada usvojen predlog da se trima kompanijama – Tenis, Food planet i Farmer 023 V&M, da u zakup na 30 godina blizu 3.500 hektara zemlje na osnovu investicija, usledile su žalbe i tužbe poljoprivrednih proizvođača koji su te oranice uzimali u zakup na licitaciji. Uprvani sud je presudio u korist malih i srednjih proizvođača i vratio Pokrajinskom sekretarijatu predmet na ponovno odlučivanje. Uprkos takvoj presudi Upravnog suda resorni sekretarijat je ponovo doneo odluku da da u dugoročan zakup zemlju Food planetu. Poljoprivrednici su u zakonskom roku ponovo podneli tužbu na ovu odluku. Zbog neizvesnog ishoda, 900 hektara zemlje stoji neobrađeno.

“Naš stav je da ne pokrećemo investiciju sve dok se sudski sporovi ne okončaju. Ne želimo da rizikujemo da ulažemo novac, a da nam na kraju kažu da zemljište koje smo dobili na konkursu na 30 godina ne možemo da koristimo. O tome smo obavestili Ministarstvo poljoprivrede. To nisu male pare. Plan je da u prvoj godini investiranja uložimo milion i trista hiljada evra, a da čitava investicija bude 3 miliona evra. Realno ulaganje bi bilo još veće od toga. Tu bi se zaposlilo od 30 do 50-oro ljudi. Prerađivali bismo sojinu sačmu što bi donelo veću zaradu. Recimo ako je cena obične sojine sačme 400 evra po toni, cena ovog proizvoda bi bila 700 evra po toni. Ovakva fabrika postoji samo u Danskoj“, kaže Marko Kešelj, suvlasnik firme Food planet.

Neizdavanjem zemlje za obradu ministarstvo se neodgovorno ponaša prirodnom resursu

Poljoprivrednici su razočarani stavom Ministarstva poljoprivrede.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

“Najverovatnije će površine koje su date u dugoročan zakup, oko 1.000 hektara, tu računamo zemlju namenjenu Food planetu i kompaniji Farmer 023 V&M, ostati neobrađene ove godine. Jer već je kasno da se to da na licitaciju. Pogotovo što se zna da se i danas raspiše licitacija poljoprivrednici ne bi mogli da uđu u posed tih parcela narednih mesec dana. Oglas mora da bude raspisan minimum dve nedelje pre održavanja licitacije, a onda je bar još toliko potrebno da se potpiše ugovor i uđe u posed. Ovo je totalna katastrofa. Krajnje neodgovorno ponašanje prema prirodnim resursima Ministarstva poljoprivrede i zbog toga je jedan od naših zahteva i smena ministra Branislava Nedimovića“, kaže Dragan Kleut, predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata.

„Ponovo smo podneli tužbu u roku. Očekujemo da i ovoga puta ishod bude u našu korist, kao i prošlog puta. Mi ni u ovoj novoj tužbi protiv Food planeta nismo tražili zauzeće zemljišta tj. da država ne može da raspolaže tim zemljištem. Kao što su prošle godine dali paorima te njive na licitaciji tako su mogli i sada. Tužba ih ne sprečava da izdaju zemlju kako bi se ona obradila. Nemamo najavu lokalne samouprave da će licitacija uopšte biti raspisana. Oni, naravno, čekaju odluku i saglasnost ministarstva. Moram da kažem da će ovo verovatno biti prvi put da blizu 1.000 hekata najbolje zemlje ostane neobrađeno. To se nije desilo 100 godina unazad. I u vreme ratova, bombardovanja, sankcija poljoprivrednici su radili zemlju. Samo od zakupa tog zemljišta država bi prihodovala 30 miliona dinara“, dodaje naš sagovornik.

Još se čeka konačna odluka kompanije Tenis o dolasku u Srbiju

Zemljište koje je namenjeno za izgradnju farmi, klanica i davanje u zakup kompaniji Tenis izdato je na licitaciji u januaru, jer je ova kompanija tražila pomeranje početka investicije. Iako je bilo najavljivano da će nemački kralj mesa do kraja marta doneti konačnu odluku hoće li uopšte investirati u Srbiju do danas niko nije saopštio ni jednu informaciju o ovoj naveliko najvaljivanoj investiciji veka u poljoprivredu.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh