I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Kako sprečiti smrzavanje i pucanje vodovodnih instalacija i izbeći nepotrebne troškove

„Niske temperature mogu prouzrokovati smrzavanja i ozbiljna oštećenja vodomera i unutrašnjih vodovodnih instalacija zbog čega ih treba zaštititi na vreme i na pravi način“, podsetilo je preduzeće “Vodovod I kanalizacija” dajući građanima korisne informacije za zimski period.

Adekvatnom zaštitom može da se izbegne prekid vodosnabdevanja u objektima, kao posledica havarija usled smrzavanja cevi i vodomera, kao i troškovi njihovih sanacija.

– Potrebno je pre svega toplotno izolovati vodomere, a bitno je napomenuti da samo zavijanje vodomera u krpe ne predstavlja dovoljnu i sigurnu zaštitu, već je potrebno postaviti preko vodomera neki termoizolacioni materijal kao što su stiropor, daske, staklena vuna ili slama. Preporučujemo korisnicima da provere da li su poklopci na vodovodnim šahtovima dobro zatvoreni i da ih ne otvaraju na niskim temperaturama kako ne bi došlo do smrzavanja vodomera i vode u cevima. Potrebno je preventivno izvršiti toplotnu izolaciju cevi u prostorijama koje se slabije ili u opšte ne greju, kažu u tom preduzeću.

I Taxi Zrenjanin

Dvorišne česme je preporučljivo isključiti u zimskom periodu, a dvorišne vodovodne instalacije koje vode do česama garaža i nus-prostorija koje se ne greju trebalo bi isprazniti ili zaštititi. Posebnu pažnju treba obratiti na objekte u kojima se periodično boravi (vikendice, prazne kuće..) i u kojima u zimskom periodu nema potrošnje vode. Preporučljivo je zatvoriti vodu, prekontrolisati instalacije i vodomere i ispustiti vodu iz instalacija kako ne bi došlo do smrzavanja i pucanja vodomera i cevi.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

ZAŠTO KORISNICI SNOSE TROŠKOVE SANACIJE ODREĐENIH HAVARIJA?

-Prema „Odluci o snabdevanju vodom za piće, prečišćavanju i odvođenju atmosferskih i otpadnih voda“ koju je donela Skupština grada Zrenjanina, obaveza korisnika je da se staraju o unutrašnjim vodovodnim instalacijama (od vodomera ka objektu) i da spreče svako oštećenje vodomera. Iz tog razloga korisnici i snose troškove sanacije havarija na unutrašnjim instalacijama ali i baždarenje, odnosno zamenu puknutog (smrznutog) vodomera. Ukoliko dođe do pucanja vodomera, korisnici treba da se obrate Službi naplate (kancelarija 1) našeg preduzeća u prostorijama Korisničkog centra u Petefijevoj 3 u Zrenjaninu, gde će im prema važećem cenovniku biti izdat predračun za baždarenje smrznutog vodomera, a nakon uplate tog iznosa biće izvršena i zamena vodomera, pojasnili su u JKP „Vodovod i kanalizacija“.

Sve dodatne informacije korisnici mogu dobiti putem telefona Službe naplate 023/593-015 ili besplatne info linije 0800/024-023.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh