I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

U Gerontološkom centru Zrenjanin korona virusom zaraženo 14 korisnika

Prvi slučaj zaražavanja korona virusom u Gerontološkom centru Zrenjanin registrovan je 18. decembra prošle godine. Od tada nije bilo prijema novih korisnika. Zaključno sa današnjim danom, u ovoj ustanovi je 14 korisnika pozitivno na korona virus, a koji, prema rečima rukovodstva, imaju blage simptome ili su bez simptoma. Kada su u pitanju zaposleni, od 124 lica njih 14 je na bolovanju upravo usled obolevanja od korona virusa. Kako se odvija rad u Centru u vreme epidemije, razgovarali smo sa direktorom centra, Tanjom Živanov.

Koliko korisnika ima Gerontološki centar Zrenjanin?

– Gerontološki centar Zrenjanin ima kapacitet za smeštaj 319 korisnika. Ustanova u ovom trenutku nije popunjena, usled redukovanog prijema korisnika tokom prošle godine. Instrukcijom o prijemu novih korisnika koju su propisali Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Pokrajinski seketarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, prilikom realizacije novog prijema korisnik mora imati negativan PCR test na virus kovid-19, ne stariji od 72 časa i mora biti smešten u sobu za izolaciju narednih 14 dana. Od kada je registrovana pojava virusa u Ustanovi, prijemi su obustavljeni. Budući da je veliko interesovanje za smeštaj u našu Ustanovu i da postoji lista čekanja, sa nastavkom realizacije prijema, očekujem da će kapacitet biti popunjen.

I Taxi Zrenjanin

Koliko je zaraženih korisnika bilo od početka epidemije do danas, 13.1.2021?

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

– Od početka epidemije čuvali smo Ustanovu od pojave virusa. Od prvog dana, 16.03.2020, u potpunosti se primenjuju instrukcije, nalozi, preporuke i sve mere zaštite koje propisuje resorno ministarstvo i Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, Krizni štab i Zavod za javno zdravlje Zrenjanin. Zaposlenima se obavezno meri telesna temperatura na ulazu u dvorište. Ukoliko ima odstupanja, ne ulaze u objekat Ustanove. Vrši se dezinfekcija obuće, ruku, obavezno je nošenje lične zaštitne opreme (propisana uniforma, obuća, maske, rukavice, kape, viziri). Dvorište i objekti redovno se dezinfikuju. Korisnicima smo pojačali unos toplih napitaka, vitamine, voće. Ukoliko neko od zaposlenih ima bilo kakve simptome respiratorne infekcije ili druge zdravstvene tegobe, o tome obaveštava svog pretpostavljenog i ne dolazi na posao. Administrativnim radnicima organizovan je rad od kuće kako bi kontakt među zaposlenima bio sveden na minimum. Visokim stepenom profesionalnosti i odgovornosti, uspeli smo da sačuvamo korisnike više od devet meseci, do sredine decembra. Međutim, kada je virus ušao u porodice i proširio se u sve pore društva, na žalost, pojavio se i kod nas. Dana 18.12.2020.godine, u GC Zrenjanin, evidentirana je pojava virusa kovid-19. O tome smo odmah obavestili epidemiološku službu Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin sa kojom smo bili u stalnoj komunikaciji i dogovorili dalje korake. Takođe, obavestili smo sve resorne sektore sa kojima smo takođe u stalnoj komunikaciji. Po instrukciji dr Žanke Subić, načelnice epidemiološke službe ZZJZ Zrenjanin, reagovalo se brzo i efikasno. Na tome smo joj neizmerno zahvalni. Testiranje korisnika antigenskim testom obavili su medicinski tehničari, zaposleni u GC Zrenjanin, a PCR testom, zaposleni u ZZJZ Zrenjanin. Negde se ponavljalo testiranje, kako bi imali jasnu sliku o broju pozitivnih na virus. Ukupan broj testova koji su bili pozitivni je 146. Testiranje je propraćeno obimnom i preciznom dokumentacijom. Najveći broj korisnika, čiji je test bio pozitivan bio je bez simptoma ili sa lakšom kliničkom slikom. Čim smo dobili zvanične rezultate testiranja, organizovali smo crvene i zelene zone i u skladu sa tim i režime rada, poštujući sve propisane mere ZZJZ Zrenjanin. Preselili smo korisnike u crvenu (pozitivan rezultat testa) ili zelenu zonu (negativan rezultat testa), u zavisnosti od rezultata testa. Obavestili smo srodnike i objavili kol centre za crvene zone A i B zgrade. Rezultat dobre organizacije i pravovremenog reagovanja uz poštovanje propisanih mera ZZJZ Zrenjanin, jeste da trenutno imamo 14 korisnika pozitivnih na virus kovid-19 sa blagim simptomima ili bez simptoma.

Da li je i koliko je zaraženih bilo među zaposlenima (medicinski i nemedicinski kadar)

-Kada je reč o zaposlenima, od njih 124, na današnji dan 14 je na bolovanju usled pojave virusa kovid-19. Dobro se osećaju. Nakon potpunog ozdravljenja, očekujem njihov povratak na posao.

Kakva je procedura kada se utvrdi da neko ima simptome koji ukazuju na virusnu infekciju (mere sprečavanja širenja, izolacija)

-U crvenim zonama je po preporuci ZZJZ Zrenjanin organizovan višednevni smenski režim rada. Zaposleni su u smenama po 10 dana, ostavili svoju decu, roditelje i svoje najmilije i došli u Ustanovu da brinu o korisnicima, kako bi imali adekvatnu zdravstvenu zaštitu i negu, što je za svako poštovanje, ravno divljenju. Korisnici moraju biti u izolaciji u crvenoj zoni, najmanje 14 dana, bez obzira da li imaju ili nemaju simptome virusne infekcije, iz razloga što su bili pozitivni na testiranju. Za svaku promenu zdravstvenog stanja, obaveštava se lekar Ustanove koji propisuje terapiju, ili se korisnik šalje u Opštu bolnicu „Đorđe Joanović“, sa kojim imamo odličnu saradnju. Ukoliko je korisnik bio pozitivan na testu, prevozi se posebnim sanitetom SHMP. Izlečeni korisnici se vraćaju u Ustanovu i po proceduri smeštaju u sobu za izolaciju. Ovih dana očekujemo da se vrate troje naših korisnika koji su smešteni u Banju Rusandu nakon izlečenja u zrenjaninskoj bolnici. Kada je reč o zelenim zonama, gde su bili korisnici sa negativnim PCR testom, pojačan je nadzor medicinskog osoblja kako bi se blagovremeno uočile eventualne promene zdravstvenog stanja korisnika i u skladu sa tim odreagovalo. Telesna temperatura se meri dva puta dnevno, saturacija, pritisak i šećer po potrebi. Daje se propisana terapija usled osnovne bolesti ili se sa pojavom subfebrilnosti testira i premešta u narandžastu zonu, do očitavanja rezultata testa. Ukoliko je test pozitivan, pacijent prelazi u crvenu zonu i započinje se terapija.

Kako korisnici centra ostvaruju komunikaciju sa svojim porodicama

-Od počekta primene epidemioloških mera zaštite korisnicima je organizovana komunikacija sa srodnicima i prijateljima telefonom, Viber video pozivima ili preko Skajpa, u čemu im pomažu radni terapeuti i medicinsko osoblje.

 

 

 

 

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh