I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Poljoprivreda

Okopavine lepo napreduju – toplo vreme i vlaga im pogoduju

Za razliku od pšenice kojoj u ovom trenutku mnogo vlage i izuzetno visoke temperature ne prijaju, okopavine se lepo razvijaju. Kukuruz, soja, suncokret su toploljubive biljke i trenutno imaju gotovo idealne uslove za razvoj. Međutim, ovo vreme ide na ruku i razvoju plemenjače na suncokretu.

Obilazeći ogledna polja Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin proizvođači i stručnjaci mogli su da vide da se, za razliku od pšenice, u ovom trenutku okopavine lepo razvijaju.

“Zahvaljujući padavinama koje smo imali i trenutnim temperaturama, okopanvine sada dosta dobro napreduju. To su, ipak, toploljubive biljke. Što se tiče padavina moram da kažem da smo zaista imali obilne padavine. U maju je zabeleženo negde oko 150-170, pa i preko 200 litara kiše po kvadratnom metru. To je dva, pa čak i tri puta više od višegodišnjeg proseka. Usevi su to dosta dobro podneli. Sada imamo intenzivan porast okopavina. Kukuruz je u najvećem broju slučajeva sa 9-10 listova. Soja je već u fazi cvetanja“, kaže Zorica Rajačić iz Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin.

Okopavine ne treba prskati herbicidima protiv uskolisnih korova na temperaturama preko 24 stepena Celzijusa

Osim što su stvoreni uslovi za razvoj okopavina, vremenske prilike su pogodne i za razvoj određenih bolesti.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

“Što se tiče okopavina možemo reći da su usevi imai izvanredne useve za razvoj, izuzev na početku vegetacije. Tu konkretno mislim na suncokret. Imali smo periode vlažnog i hladnog vremena koji su doveli do nešto veće pojave plemenače kod suncokreta. Ona je bila evidentna i prošle godine. Zapravo ovo je treća godina kako se proizvođači u Banatu suočavaju sa plemenjačom suncokreta. Takođe, neprilično rano imamo pojavu sklerocinije stabla. Ona nije uobičajena ni za ovaj period godine, ni za naše uslove. Kukuruz izvanredno napreduje i on izgleda najbolje. U toku je let prve generacije kukuruznog plamenca i polaganje jaja. Proizvođači koji misle da rade zaštitne tretmane protiv kukuruznog plamenca to sada treba da rade. Kada je reč o soji imamo pojavu bakterioza, ali ne u velikom intenzitetu”, objašnjava Snežana Parađenović iz Prognozno izveštajne službe Zrenjanin.

“Sada treba biti oprezan kod primene herbicida za uskolisne korove. Oni nikako ne smeju da se rade na temperaturama većim od 24 stepena Celzijusa, jer će kod soje izazvati sterilnost cvetova, a kod suncokreta zatvaranje glavice. To je jako važno upozorenje za proizvođače. Što se tiče ostalih štetočina pratićemo situaciju na terenu”, dodaje naša sagovornica.

Kukuruz se lepo razvija, suncokret ima problema sa plemenjačom

Poljoprivrednici se nadaju da će ih vreme poslužiti i da će im ovu proizvodnu godinu spasiti upravo okopavine.

“Kukuruz je za sada dobro. Padavine su mu dobro došle. Sunca ima, toplote ima. To njemu prija. Suncokret je oboleo nešto, on ima neke anomalije. Neka plemenjača ga je zahvatila. Ne može da se prska više, jer je već prerastao, ne može da se uđe sad u njive”, kaže Nenad Grujin, poljoprivrednik iz Botoša.

“Kukuruz i suncokret su dobro. Malo su se pojavile bolesti na suncokretu. I to na donjim listovima zbog velikog isparenja. Kukuruz je idealan. Malo je kasnio u porastu, ali sad je dobro. Vlage ima, hrane ima, temperature mu pogoduju”, dodaje Stevica Petrić, poljoprivrednik iz Botoša.

“Suncokret i kukuruz “idu”. Ja mislim da će tu da bude prosečna godina, možda i bolja nego na pšenici. Naravno, ako ovako ostane. Visoke temperature i ova vlaga im pogoduju. Koliko to ne prija pšenici, toliko okopavinama prija. Drastičan je porast ovih kultura iz dana u dan. Bitno je sada kakav će biti jul. Da li će tu biti visokih temperatura. One će odrediti prinos”, kaže Roman Kadarjan, poljoprivrednik iz Ečke.

Savet stručnjaka proizvođačima je svakako da svoje parcele redovno obilaze kako bi mogli pravovremeno da reaguju i zaštite svoje useve.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh