I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Jugolab

Zašto je vitamin D toliko važan za ljudski organizam?

Vitamin D se uglavnom stvara u koži, usled izlaganja sunčevoj svetlosti. Vitamin D mora da prođe kroz dve hidroksilacije koje se dešavaju u jetri i bubrezima, da bi nastala biološki aktivna forma, 1,25-dihidroksivitamin D.

Hand holds a box of vitamin D3

Dva najvažnija oblika vitamina D su vitamin D3 (holekalciferol) i vitamin D2 (ergokalciferol). Nasuprot vitaminu D3, ljudski organizam ne stvara vitamin D2, koji se može uneti putem ishrane i korišćenjem suplemenata.

Vitamin D je neophodan za zdravlje kostiju. Utvrđeno je da vitamin D utiče na ekspresiju najmanje 200 različitih gena. Najveći broj ćelija i tkiva u organizmu ima receptore za vitamin D. Nedostatak vitamina D povezuje se sa brojnim oboljenjima- u slučaju deficijencije vitamina D povećan je rizik za razvoj dijabetesa, različitih formi kancera, depresije, kardiovaskularnih i autoimunih bolesti.

PerSu marketi

Nedostatak vitamina D je u našoj populaciji vrlo čest, kako kod dece, tako i kod odraslih.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti u medicinskoj laboratoriji Jugolabu Zrenjaninu koja se nalazi u ulici Dr Vase Savića 36b (preko puta bolnice) i putem telefona 023/315-0-384 i 023/315-0-385.

Radno vreme:

Radnim danima od 7.00-19.30
Subotom od 7.00-13.00 časova.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh