I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Zdravlje

Upozorenje oftalmologa: Oprezno pri kupovini sunčanih naočara

Okrugle, četvrtaste, male, velike, svetle ili tamne, sunčane naočare predstavljaju nezaobilazan modni detalj tokom letnjih i zimskih meseci. Pri njihovoj kupovini najčešće su presudni cena i model, međutim, posebnu pažnju treba obratiti na nivo kvaliteta.

Naočare ne predstavljaju samo deo ličnog stila, već štite čulo vida od trajnih oštećenja izazvanih ultraljubičastim zracima.

sunglasses
Nije retkost da ih ljudi kupuju kod uličnih prodavaca ili na pijacama, bez UV zaštite, a kao takve imaju slabu optičku čistoću i iskrivljenu sliku, što dovodi do naprezanja očiju.

Genetske predispozicije i naporan rad ispred računara u velikoj meri utiču na slabljenje vida, međutim, problemi se javljaju i tokom zimskih dana, kada se sunčevi zraci reflektuju o belu boju snežnog pokrivača i onemogućavaju jasno vidno polje. Takvo stanje dovodi do oboljenja Keratitis, poznatije kao „snežno belilo“.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
I Taxi Zrenjanin

– Našim mušterijama savetujemo da kupuju kvalitetne kako dioptrijske tako i sunčane naočare, sačuvaće svoj vid, ali i rok trajanja će biti znatno duži. Uskoro nam dolaze zimski dani i u tom periodu preporučujemo da se kupuju polarizovane naočare, koje pokrivaju podočnjake i ceo predeo oko očiju, jer će na taj način videokrug biti najbolje zaštićen, objašnjava vlasnica optike “Gabi”, Aleksandra Pajić.

Naocare-polaroid-7
Garancija prilikom kupovine jeste odgovarajući sertifikat, koji potvrđuje da pružaju stoprocentnu zaštitu od UV zraka, a ovakvi modeli se mogu kupiti u specijalizovanim radnjama ili poliklinikama.

– Sertifikat, na kome imate sve informacije o zaštiti od različitih UV i UVB zraka, jedini je pokazatelj kvaliteta sunčanih naočara. Treba biti oprezan čak i pri kupovini naočara za koje garantuju da ima odgovarajuća odobrenja. To možete proveriti time što ćete na nekoliko sekundi pogledati u sunce, ukoliko, u očima ne osetite bljesak i zamračenje vida, znači da sertifikat odgovara njihovom kvalitetu, kaže specijalista oftalmologije Jasna Dokić.

Ukoliko se bavite nekim sportom ili imate problema sa refleksijom tokom zimskih dana, najbolje je da odaberete sunčane naočare od stakla, koje ujedno mogu biti i dioptrijske, ali najvažnije je da će vas zaštiti od svih štetnih zraka, prljavštine i povreda.

– Duže vreme nosim polarizovane naočare, pogotovo zimi, jer mi smeta snežno belilo, pri čemu imam velikih problema sa odbijanjem sunčevih zraka o različite površine. Uvek kupujem staklene, jer garantuju kvalitet, a i lepše izgledaju, kaže Maja Kosović.

Oftalmolozi preporučuju da roditelji obrate dodatnu pažnju prilikom kupovine naočara za decu. U renomiranim radnjama se mogu naći posebne naočare koje imaju oznaku u vidu slova „C“ koja im garantuje da će njihov mališan biti odgovarajuće zaštićen.

hello

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh