I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Zdravlje

Odazovite se na poziv za besplatni skrining raka grlića materice

2015-02-08_015733

ŠTA JE RAK GRLIĆA MATERICE?

Rak grlića materice nastaje na donjem delu materice, koji je okrenut prema vagini. Bolest počinje kada se neke ćelije grlića materice promene i počnu nekontrolisano da se umnožavaju.

STANJE U SRBIJI

Sa preko 1300 novoobolelih i približno 500 umrlih žena, rak grlića materice drugi je vodeći uzrok obolevanja i četvrti je uzrok umiranja od raka među našom ženskom populacijom.

ŠTA PROUZROKUJE RAK GRLIĆA MATERICE?

Rak grlića materice je prouzrokovan nekim tipovima Humanog papilomavirusa (HPV). Genitalni HPV se uglavnom prenosi seksualnim kontaktom. HPV je veoma rasprostranjen, ali većina zaraženih HPV-om ozdravi u periodu od 6 do 24 meseci, a da često i ne zna da je bila inficirana. Međutim, imuni sistem nekih žena ne uspeva da se oslobodi HPV-a i rizik za pojavu raka grlića materice je tada povećan.

rak_grlica_materice2

I Taxi Zrenjanin

ŠTA JE RANO OTKRIVANJE RAKA GRLIĆA MATERICE?

Potrebno je nekoliko godina da bi promene na grliću materice izazvane virusnom infekcijom koja dugo traje, prerasle u rak. Redovni pregledi imaju za cilj da promene na grliću materice pronađu rano, pre nego što nastane rak, onda kada mogu lako da se otklone. S tim ciljem Republika Srbija započela je organizovani skrining program za rano otkrivanje raka grlića materice, koji je besplatan za sve žene starosti od 25 do 64 godine.
Pregled za rano otkrivanje raka grlića materice obavlja se jednostavnim Papanikolau testom.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

KAKO SE ODVIJA PAPANIKOLAU TEST?

U toku kratkog i bezbolnog ginekološkog pregleda sa površne grlića materice uzima se bris koji se potom šalje u laboratoriju, gde se analizira pod mikroskopom u potrazi za ćelijama koje su izmenjene (abnormalne). Ovaj pregled se naziva Papanikolau test (Papa test). Pregled se nikada ne obavlja u vreme menstruacije. Dva dana pre pregleda ne treba imati seksualne odnose i ne treba koristiti nikakve vaginalne tablete. Papanikolau test se najpre radi dve godine zaredom, a nakon toga, ako su prethodna dva rezultata bila normalna, na svake tri godine.

ŠTA SE DEŠAVA KADA DOĐE REZULTAT?

Rezultat testa moći ćete da preuzmete u vašem domu zdravlja. Većina žena, koje redovno idu na preglede, ima normalan rezultat Papanikolau testa. U tom slučaju rizik da se dobije rak grlića materice je mali.
Neke žene imaju abnormalan rezultat Papnikolau testa. To ne znači da one imaju rak, već da su u njihovom brisu nađene izmenjene ćelije, zbog čega su neophodni dodatni pregledi po uputstvu ginekologa. Neke promene, koje se otkriju dodatnim pregledima, treba odstraniti kako ne bi prerasle u rak. Jednostavan tretman, koji uglavnom može da se obavi ambulantno, najčešće je dovoljan. Takvi tretmani retko utiču na seksualni život žene ili njenu mogućnost da ima decu.

rak_grlica_materice3

SKRINING RAKA GRLIĆA MATERICE U ZRENJANINU

Zrenjanin je jedan od prvih gradova u Srbiji koji se priključio skriningu raka grlića materice. Skrinig traje od oktobra 2013. do oktobra 2016. godine i potpuno je besplatan. Obuhvatiće sve žene na teritoriji Grada Zrenjanina od 25 do 64 godine. Žene se, prema unapred određenom planu o godini rođenja, pozivaju telefonskim putem i pozivnim pismima na kućnu adresu. Iskoristite ovu šansu da proverite vaše zdravlje, odazovite se na pregled Savetovališta za žene onda kada vam poziv bude upućen.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh