I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Pozorište Zrenjanin
Poljoprivreda

Za razvoj vinarstva pored proizvodnje neophodan i osmišljen nastup na tržištu (VIDEO)

Udruženje poslovnih žena „SOFIA“ treću godinu zaredom organizovalo je manifestaciju „Vino gutljaj ljubavi i zdravlja“.

Mešovita manifestacija zamišljena  kao spoj tematskih predavanja i mini sajma i ove godine okupila je proizvđače vina iz više mesta u Srbiji kao i stručnjake iz ove oblasti. O mogućnostima i potrebnim uslovima za razvoj i afirmaciju vinarstva kao i o svetskim trendovima u ovoj oblasti govorili su prof dr Branislav Vlahović sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, Đurđica Jojić Novaković doktorant na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji i dr Slobodan jović.

– Neosporno je da postojeći mali proizvođači vina dobro rade i ulažu veliki trud koji za rezultat ima dobra vina. Problem nastaje u onom koraku kada ta vina treba plasirati na tržište, informisati potrošača ili pratiti svetske trendove u domenu želja, potreba i zahteva potrošača. To se pogotovo odnosi na lokalne autohtone sorte koje neki stranac kad dođe u našu zemlju baš želi da proba, a ne neki svetski poznati chardonay, merlot i slično  – kaže profesor Vlahović.

PerSu marketi

– Dobar proizvod na kom vinarija „Mačkov podrum“ drži težište svog rada danas vam ne vredi mnogo ako nemate način da ga predstavite na tržištu. Potreban je čitav niz promotivnih aktivnosti da potrošača upoznate sa karakteristikama vina, prilikama u kojima se pije ili hranom sa kojom se kombinuje i na kojoj temperaturi. Srbija je još uvek većinom zemlja u kojoj se više konzumira pivo – konstatuje Stanislav Gluvaković menadžer prodaje vinarije „Mačkov podrum“ iz Iriga.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Na skupu je bilo reči i o ulozi države u podsticanju ove proizvodnje, značaju povezivanja proizvođača kao i poboljšanju vinskih tura i turizma uopšte. Poseban deo predavanja odnosio na trend koji je takođe u usponu u svetu, a to je organska proizvodnja.  O vinu sa  zdravstvenog aspekta govorila je dr Slavenka Petković Ćurić, a neizostavan deo ovakvih manifestacija degustacija i uparivanje vina i hrane održano je u samom finišu seminara.

U okviru dela seminara u kom su predstavljani dobri primeri vinarija govorili su oredstavnici vinarije „Mačkov podrum“ iz Iriga, Vinarije „Vojnović“, „Kovačević“, „Čoka“ te predstavnici cenjenog Sajma vina iz Temerina kao neizostavnog dela razvoja i afirmacije ove grane poljoprivrede.

Izdvojili smo izuzetno zanimljivo predavanje prof dr Branislava Vlahovića. Đurđice Jojić Novaković i Stanislava Gluvakovića.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh