I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Poljoprivreda

Vinogradari se nadaju dobroj godini i kvalitetnom rodu grožđa (VIDEO)

Nedavno obeležena vinogradarska slava sveti Trifun označila je ali samo simbolično početak radova u vinogradima nakon duge zimske pauze.

Oni koji se ozbiljno bave ovom granom poljoprivrede već neko vreme vrše orezivanje loze i jedino čemu se nadaju je da će izostati prolećni mrazevi koji su prošle godine desetkovali rod.

– Obzirom da smo imali dosta padavina u vidu kiše i snega to je nadomestilo svu vlagu koju smo prošle godine izgubili i smatramo da je ovo idealna godina za vinograde. Svi oni koji su izvršili sve agrotehničke mere i uz nadu da  neće biti mrazeva, koji bi oštetili okce, mogu da očekuju jako dobar rod – kaže Boško Kojčić vinogradar iz Orlovata.

I Taxi Zrenjanin

 

– Da bismo dobili kvalitetno vino potrebno je orezivati lozu „mešovitom karlovačkom“ ili „Gijovim jednogobim“ načinom koji daje od 1,5 do 2 kilograma grožđa po čokotu. Ako se radi o rizlingu kod kojeg je grozd težak 100 grama treba ostaviti 16 okaca, dok kod npr. hamburga koji može imati grozd i do 300 grama onda treba ostaviti 8 okaca. Na taj način ćemo imati „dobre šećere“ koji na kraju krajeva i određuju „dobru“ godinu odnosno kvalitetan rod – objašnjava Kojčić, a više detalja pogledajte u našem video prilogu.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh