I love Zrenjanin

  • Home Interpoint
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Kultura

Velikom slikaru u čast nova bista u Orlovatu (VIDEO)

ZrBizNet

Na 160. godišnjicu od rođenja jednog od naših najznačajnijih slikara, Uroša Predića, u njegovom rodnom Orlovatu otkrivena je obnovljena spomen bista ispred osnovne škole koja nosi njegovo ime.

Rad u kamenu delo je akademskog vajara profesora Velizara Karavelića. – U ranoj mladosti bio sam očaran njegovim likovnim postignućima i učio sam gledajući njegove besprekorne crtačke bravure i slikarska dela. U fazi likovne zrelosti proučavao sam njegove ikonostase i portrete. U nastavničkoj praksi tumačio sam dela ovog slikara svojim učenicima, a kasnije i studentima, organizovao ekskurzije i podsticao ih da se sretnu sa originalnim slikama koje je Predić uradio.  Ukazana mi je velika čast da budem deo likovne kolonije „Orlovat“ koja je imala zadatak da izradi poprsje Uroša Predića – rekao je ovom prilikom profesor Karavelić.

 

I Taxi Zrenjanin

Kamen za izradu biste, potiče iz rumunskog rudnika Ruskica i donacija je porodice Stojanović iz Vršca, gospođe Bojane te njenih sinova Stanislava i Veljka. Kamenorezačka radnja „Paladium“ odnosno njen vlasnik Srećko Stojin obezebedio je prostor i alat gde je umetnik dovršio svoje delo.

 

Svečani program u fiskulturnoj sali održali su članovi folklorne sekcije i deca OŠ „Uroš Predić“  otpevavši na početku  pesmu u slavu slikara „Hvala ti Uroše“. Gostima su se obratili i zahvalili na svesrdnoj podršci svim meštanima Orlovata i članovima organizacionog odbora,  pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić, profesor Stevan Prohaska koji je i otkrio bistu i predsednica MZ Orlovat Biljana Popadić. Ovom prilikom pomenuta je i izgradnja spomen kuće Uroša Predića koja traje više godina, a za čiji završetak bi  neophodna sredstva trebao da obezbedi Grad Zrenjanin. – Naša ideja je da podrumska prostorija koja je do sada jedino i završena, bude mesto gde će biti izloženi svi radovi sa 9 slikarskih kolonija održanih u Orlovatu. Svi ostali radovi sada su u domenu gradske uprave – kaže profesor Stevan Prohaska.

Nakon otkrivanja biste ispred osnovne škole,  na grobu Uroša Predića služen je parastos i položeni su venci i cveće.

  • Divider

  • Divider
  • Daruši
Na vrh