I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Stari zanati, banatska pesma, igra i nošnja kao u dobra stara vremena (VIDEO)

„Veče zanata iz Banata“ naziv je kulturno edukativne manifestacije koju su priredili Kulturni centar „Svetozar Marković“ i pivnica „Četir konja debela“.

Tokom večeri publici su se predstavili zanatlije koje još uvek i u ovakvim vremenima uspevaju da održe živim neke od starih zaboravljenih zanata, od kojih nekima ne znamo ni ime poput „ćurčija“, tkača ili užara, a članovi K.C. „Svetozar Marković“ prezentovali su narodne igre iz Banata. Ovaj centar koji broji 6 folklornih ansambala od zabavišta do veterana i koji poseduje i radionicu za izradu i rekonstrukciju nošnji predstavio je modnom revijom i prelepu lepezu narodnih nošnji ovog podneblja. Tako je publika možda i po prvi put mogla da vidi i čuje šta je to zlatovez, zlatare ili toke i  ko ih je i u kojim prilikama nosio.

– Ova manifestacija deo je jednog šireg projekta koji se realizuje na međunarodnom nivou, a čiji je nosilac upravo K.C. „Svetozar Marković“ pa će tako i ovo veče biti tek početak jedne prelepe priče koja će se odvijati u nastavcima – izjavio je Boško Šerbula direktor ovog centra. Deo atmosfere pokušali smo da prenesemo u video prilogu

Fordomanija

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh