I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

„Sredom u 6“ žene u Belom Blatu čuvaju tradiciju od zaborava (VIDEO)

Žene kao kreativci, muškarci kao realizatori života u Belom Blatu

Svako drvo u Belom Blatu je okrečeno, svaka privatna i javna trpeza iz godine u godinu obiluje novim receptima, a dobar glas o Srpkinjama, Mađaricama, Slovakinjama, Bugarkama, Ruskinjama i ostalim beloblatskim ženama, zaista se daleko pronosi.

„Klub žena Belo Blato“ registrovan je pre 20 godina, ali je nasleđe Asocijacije žena, nastale po oslobođenju zemlje posle Drugog svetskog rata,  kao takvo jedno od najstarijih u zemlji. Upravo oko četrdesetak žena svih godina, svakodnevno se godinama unazad, gotovo muški bori da selo sačuva tradiciju kakvu je imalo i kada je nastajalo.

PerSu marketi

Svi se u ovoj višenacionalnoj sredini, ispričala nam je predsednica udruženja Anuška Šiman,zaista trude da odneguju svaku naciju prisutnu u selu. Klub žena to možda i najbolje prikazuje kroz pripremu jela nacija, pa su tako na primer mađarska jela nešto ljuća, slovačka slična ili nešto blaža,  bugarska su živopisna, sa puno boja, a Srbi su neprikosnoveni kada je u pitanju roštilj. Tek kada se napravi trpeza svih nacija koje žive u Belom Blatu vidi se njihova sličnost.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

I baš tu priču kroz našu i zemlje u regionu, ove žene nose i pričaju već decenijama.

A ukoliko se sredom zateknete u Belom Blatu, ugostiće vas na tradicionalnom „Čaju u 6“ gde sve ideje i nastaju kažu.

Mi vas slikom vodimo u njihov kutak, restauriranu kuću poznate seoske učiteljice Gokler Ilone, koja je u prošlom veku bila omiljena u Belom Blatu i svoj dom i pokućstvo, ostavila je baš selu.

<iframe width=“560″ height=“315″ src=“https://www.youtube.com/embed/VZojy4Naehg“ frameborder=“0″ allow=“accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture“ allowfullscreen></iframe>

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh