I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Poljoprivreda

Roboti preuzimaju i mužu krava – ovo su savremeni trendovi u govedarstvu (VIDEO)

Proizvođačima mleka potrebna je državna pomoć za modernizaciju farmi. Samo na taj način mogu da ostanu konkurentni. Jedan od načina je digitalizacija odnosno robotizacija, a takav primer beležimo na farmi Latinović u Nakovu.

Robotska muža smanjila je potrebu za konvencionalnom, a za ovu namenu uloženo je 150 000 evra, 60% kao državni podsticaj, a ostatak kao petogodišnji kredit.

– Sada imamo mnogo bolju kontrolu nad svim parametrima kao što je npr. ishrana jer od toga umnogome zavisi i zdravlje goveda kao i kontrolu mlečnosti. Svako grlo nosi identifikacio0nu ogrlicu koju robot iščitava i određuje količinu koncentrata, a tako isto se vrši i kontrola muže svake pojedine krave – kaže Olivera Latinović sa farme „Latinović“.

I Taxi Zrenjanin

Proizvođači mesa i mleka u govedarstvu ove godine mogu da očekuju slične podsticajne mere države iste kao i lane za tov, priplodna grla i premije za mleko. Planirana su 4 poziva za sredstva iz IPARD fonda. U okviru jednog vrednosti 6,6 milijardi dinara moguće je konkurisati za mehanizaciju ali ne i za traktore.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh