I love Zrenjanin

  • Home Interpoint
  • 3D gradjevinska kuca
  • Kuća zdravlja
VIDEO

Patke na jezeru bez problema prešle na „letnje“ računanje vremena (VIDEO)

Jato od 8 pataka sa jezera kod „Žitoprodukta“ svake večeri oko 19 časova na istom mestu očekuje nekog iz porodice Nikolić ko će im doneti večeru.

Iz tog razloga poslednje 4 godine ovo jato praktično se odomaćilo na ovoj lokaciji.

– Na ovom jezeru sada žive ukupno 32 patke ali  samo ovih 8 dolazi baš ovde svako veče. Ostale su na drugom kraju – kaže nam gospodin Saša koji hraneći patke oplemenjuje svoje slobodno vreme. – Za ovo je inače zadužena moja majka koja ima 90 godina, gospođa Amalija ali evo večeras ja ispunjavam tu dužnost – dodao je on.

PerSu marketi

Kako to da su vam ovi pernati ljubimci i večeras došli u skoro isto vreme iako smo mi, ljudska vrsta, pomerili časovnike, za šta oni sigurno ne haju?  – To je već teže reći ali imaju nepogrešivu naviku da dolaze jer znaju da ih čeka obrok. Uostalom one ovde žive već 4 godine pa možda su i to „naučile“ – šali se Saša.

Zima je bila duga i oštra, kako su je ove ptice pregurale? Imale su tu na sredini jezera jednu vodenu oazu koju su stalno održavale. Tu su se i one i guske i labudovi sklanjali od pasa lutalica što i inače rade svake zime. Uginule su dve patke, a obzirom na prošlu oštru zimu mogu reći da to nije strašno.

Kolonija pataka na jezeru kod „Žitoprodukta“ oformljena je delom i od 4 pačeta koja su bila dečiji uskršnji poklon jedne od porodica koja tu živi. Kada su poodrasli, pačići su se nastanili u jezeru ali ga nikad nisu napustili tako da i oni i njihovi potomci danas uživaju na ovom mestu. 

 – Ovo su vam svakodnevni gosti, da li ste im nadenuli neka imena?  – Nismo im dali imena ali svakako su lep ukras našeg jezera i prolaznici ih obožavaju. Ima samo jedna među svim ovim patkama koja je toliko pitoma da jede iz ruke, možda ćemo njoj dati neko ime – zaključio je gospodin Nikolić.

 

  • Divider

  • Divider
  • Daruši
  • Park sala Zrenjanin
Na vrh