I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Kuća zdravlja
Vesti Zrenjanin

Nakon požara na Carskoj Bari, ostala samo spaljena zemlja

Dan nakon velikog požara koji je besneo na oko 800 hektara rezervata Carska Bara, još uvek mogu da se primete mesta sa kojih kulja dim. Dominira slika spaljenog rastinja, kao opomena da je čovek najveći neprijatelj prirode. 

Tokom jučerašnjeg dana izgoreo je deo trščanika Tiganjice, Perleške, kao i gotovo celokupno nisko rastinje i trska na Carskoj Bari. Prema rečima Milivoja Putića rukovodioca ovog rezervata, materijalnu štetu je u ovom trenutku nemoguće finansijski odrediti. Potpuno je uništen turistički vidikovac kao i deo staze koji je prekriven debelim slojem pepela. Iz tog razloga se ne preporučuje kretanje, budući da su ispod pepela skrivene i vodene površine.

 

I Taxi Zrenjanin

Jedna od pozitivnih stvari je što su ptice selice već napustile rezervat, a nema ni mladih ptica kao u proleće. Preostale odrasle jedinke sklonile su se u bezbednije delove rezervata.

– Nismo naišli na spaljena ili izgorena tela bilo koje žiotinje –  rekao je Putić prilikom obilaska rezervata zajedno sa nadležnim inspekcijama, koje utvrđuju razmere štete.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

foto: Stevo Čorokalo

Sreća u nesreći je i što požar nije zahvatio šumu tako da će se priroda relativno brzo obnoviti.

 

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh