I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Nakon požara na Carskoj Bari, ostala samo spaljena zemlja

Dan nakon velikog požara koji je besneo na oko 800 hektara rezervata Carska Bara, još uvek mogu da se primete mesta sa kojih kulja dim. Dominira slika spaljenog rastinja, kao opomena da je čovek najveći neprijatelj prirode. 

Tokom jučerašnjeg dana izgoreo je deo trščanika Tiganjice, Perleške, kao i gotovo celokupno nisko rastinje i trska na Carskoj Bari. Prema rečima Milivoja Putića rukovodioca ovog rezervata, materijalnu štetu je u ovom trenutku nemoguće finansijski odrediti. Potpuno je uništen turistički vidikovac kao i deo staze koji je prekriven debelim slojem pepela. Iz tog razloga se ne preporučuje kretanje, budući da su ispod pepela skrivene i vodene površine.

 

PerSu marketi

Jedna od pozitivnih stvari je što su ptice selice već napustile rezervat, a nema ni mladih ptica kao u proleće. Preostale odrasle jedinke sklonile su se u bezbednije delove rezervata.

– Nismo naišli na spaljena ili izgorena tela bilo koje žiotinje –  rekao je Putić prilikom obilaska rezervata zajedno sa nadležnim inspekcijama, koje utvrđuju razmere štete.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

foto: Stevo Čorokalo

Sreća u nesreći je i što požar nije zahvatio šumu tako da će se priroda relativno brzo obnoviti.

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh