I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Kultura

KUD „Lala“ iz Ečke godišnjim koncertom se odužilo svim poštovaocima (VIDEO)

KUD „Lala“ iz Ečke počastilo je sve svoje sugrađane, poštovaoce i goste još jednim tradicionalnim godišnjim koncertom.

Program je ovog puta naslovljen „Kad bećari šorom zapevaju“ u spomen na divne i spokojne letnje dane kada su momci iz „malog sokaka“ pored Begeja pevali pod pendžerima devojkama udavačama – kako je slikovito opisano u uvodu koncerta.

Velika sala Doma kulture i ovog puta je bila premala da primi sve one koji poštuju i uživaju u folklornom zvuku, pesmi, igri, običajima kao i originalnim narodnim nošnjama po čemu je ovo društvo posebno poznato. Svoje umeće i znanje uvežbavano tokom cele godine i prikazivano na raznim, cenjenim i nagradama ovenčanim nastupima na festivalima prikazali su članovi svih starosnih grupa ovog društva koje sada broji oko 80 članova.

PerSu marketi

Prikazane su igre i pesme iz nekoliko krajeva Srbije, od ravne Vojvodine preko Dragačeva, Leskovca, Pirota, Bujanovca pa sve do kosovskog pomoravlja. Poseban aplauz i pažnju zaslužili su članovi najmlađe grupe ovog društva.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Kulturno umetničko društvo “Lala” osnovano je septembra 2009 godine. Cilj osnivanja društva bio je da okupi mlade ljude koji vole narodnu pesmu, igru, druženje , putovanja…. Zahvaljujuci entuzijazmu svojih članova, njihovih roditelja i prijatelja, društvo je vrlo brzo ostvarilo značajne rezultate u svom radu. U prvim godinama svog rada članovi društva održali su veliki broj koncerata, učestvovali na velikom broju festivala u zemlji i inostranstvu (Poljskoj, Bugarskoj, BIH, Makedoniji…). Svakim danom sve više je raslo interesovanje za upoznavanjem sa muzikom, igrama i nošnjom različitih krajeva Srbije. Članovi  danas posebno ističu, da su zahvaljujući tome što su u ovom društvu, uspeli da sklope brojna međusobna prijateljstva sa članovima drugih kulturno umetničkih društava.
Juna 2014. godine stariji dečiji ansambl prvi put je uspeo da se plasira na pokrajinski festival dečijih ansambala Vojvodine u Bačkoj Topoli, koreografijom “Tri venca plela devojana Jela” – Srpske igre iz Bačke, i osvoji bronzanu plaketu. Isti ansambl se zahvaljujući predanom radu i zalaganju plasirao i 2015. godine na ovaj prestižni Vojvođanski festival u kategoriji dečijih ansambala koreografijom “Pratila majka devojče” – Igre okoline Niša, i u Ečku ponosno doneo srebrnu plaketu.
2016. godine mlađi dečiji ansambl izborio je plasman na pokrajinski festival i od strane stručnog žirija za izvođenje koreografije igara iz Mačve pod nazivom “Oj garava, garava” bio nagrađen srebrnom plaketom.
2017. godine stariji dečiji ansambl u Ečku donosi još jednu bronzanu plaketu sa pokrajinskog festivala dece Vojvodine, na kom je nakon selekcionih takmičenja predložen kao jedini predstavnik srednjebanatskog okruga, za izvođenje koreografije igara iz Dragačeva pod nazivom “Ja posija selen pelen”.

KUD „Lala“ danas broji oko 80 članova raspoređenih u tri igračka ansambla, mušku i žensku pevačku grupu, i narodni orkestar.

U periodu od 2010. do 2013. godine KUD “Lala” bio je organizator dečijeg međunarodnog festivala folklora “Roda” na kome su  pored mnogobrojnih grupa iz Srbije učestvovali i mladi folkloraši iz Poljske, Rumunije, Bugarske, Makedonije, Slovačke, Mađarske i Republike Srpske. Usled nedostatka finansijskih sredstava potrebnih za kvalitetnu organizaciju festivala u 2014. i 2015. godini festival nije održan.
Tokom 2015/16/17.  godine u saradnji sa drugim društvima iz Srbije organizovano je nekoliko koncerata pod nazivom “Sa prijateljima u kolu” čiji je cilj bio da se publici predstavi rad svih društava koji su gostovali u Ečki ali i pokrenu nova prijateljstva i druženja njihovih članova sa mladim “lalama”.

Posebna pažnja danas se poklanja rekonstrukciji originalnih primeraka narodne nošnje, kao i sakupljanju originalnih primeraka na terenu.

KUD „Lala“ zahvalilo se svim pojedincima i kolektivima koji na sve načine pomažu rad društva, a posebno roditeljima dece. Umetnički rukovodilac orkestra i korepetitor  Vukašin Šofejović, umetnički rukovodilac igračkih ansambala  Zoran Tošić te predsednica Slavica Labinjan koja se već 8 godina bori da ovo društvo opstane i radi nagrađeni su takođe srdačnim aplauzom.

Na kraju koncerta kao poseban poklon publici premijerno je izvedena koreografija igara Kumanovskog polja pod nazivom „Kumanovskim poljem prošeta devojka“.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh