I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Kultura

Ruske i srpske izvorne melodije oživljene glasovima hora „Slavista“ (VIDEO)

U okviru turneje „Tragovima ruske melodije“ u Kulturnom centru Zrenjanina nastupio je Hor „Slavista“ Filološkog fakulteta, Univerziteta u Beogradu.

Publika je uživala u bogatom i raskošnom programu sačinjenom od ruskih, kozačkih kao i starih srpskih narodnih pesama,  pesama inspirisanih narodnim običajima i drugim.

– Horsko pevanje predstavlja jedan od stubova slovenske muzike i od davnina postoji kako u Rusiji tako i u Srbiji. Na ovaj način želimo da publici približimo svet ruske narodne muzike kao i deo istorije koji se odnosi na rusku emigraciju, odnosno na prvi talas emigranata nakon revolucije koji su činili pripadnici najviših slojeva društva. Vojvodina je u tom smislu bila najznačajnije središte emigracije. Na ovaj način se podsećamo istorijskih, kultrunih, verskih i drugih veza naših dvaju naroda. Hor „Slavista“ sa zadovoljstvom peva pesme koje čine živi deo ruske tradicije i kulture – kaže Miloš Makević član hora.

PerSu marketi

Studentski hor „Slavista“ osnovan je 2007. godine na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu pod rukovodstvom Aleksandre Nikolajevne Matrusove magistre filologije i predavača moskovskog državnog instituta ruskog jezika „Puškin“. Hor je  bio jedinstven jer u početku za učlanjenje nije bilo potrebno bilo kakvo muzičko obrazovanje već su primljeni svi koji su želeli da pevaju. Hor je počeo da izvodi kompozicije južnih, istočnih i zapadnih slovena kao i autorske pesme.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Aranžmane za neke od pesama uradio je gitarista Aleksandar Labus dok se određen broj izvodi u njihovom izvornom obliku. Kao solisti ove večeri su nastupili i Sanja Stevanović, Bogdan Božić, Vladan Jočić, Dušica Selaković, Ekaterina Fehova.

Izdvojili smo nekoliko inserata sa ove izuzetne muzičke večeri

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh