I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Pozorište Zrenjanin
Kultura

Ruske i srpske izvorne melodije oživljene glasovima hora „Slavista“ (VIDEO)

U okviru turneje „Tragovima ruske melodije“ u Kulturnom centru Zrenjanina nastupio je Hor „Slavista“ Filološkog fakulteta, Univerziteta u Beogradu.

Publika je uživala u bogatom i raskošnom programu sačinjenom od ruskih, kozačkih kao i starih srpskih narodnih pesama,  pesama inspirisanih narodnim običajima i drugim.

– Horsko pevanje predstavlja jedan od stubova slovenske muzike i od davnina postoji kako u Rusiji tako i u Srbiji. Na ovaj način želimo da publici približimo svet ruske narodne muzike kao i deo istorije koji se odnosi na rusku emigraciju, odnosno na prvi talas emigranata nakon revolucije koji su činili pripadnici najviših slojeva društva. Vojvodina je u tom smislu bila najznačajnije središte emigracije. Na ovaj način se podsećamo istorijskih, kultrunih, verskih i drugih veza naših dvaju naroda. Hor „Slavista“ sa zadovoljstvom peva pesme koje čine živi deo ruske tradicije i kulture – kaže Miloš Makević član hora.

Fordomanija

Studentski hor „Slavista“ osnovan je 2007. godine na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu pod rukovodstvom Aleksandre Nikolajevne Matrusove magistre filologije i predavača moskovskog državnog instituta ruskog jezika „Puškin“. Hor je  bio jedinstven jer u početku za učlanjenje nije bilo potrebno bilo kakvo muzičko obrazovanje već su primljeni svi koji su želeli da pevaju. Hor je počeo da izvodi kompozicije južnih, istočnih i zapadnih slovena kao i autorske pesme.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Aranžmane za neke od pesama uradio je gitarista Aleksandar Labus dok se određen broj izvodi u njihovom izvornom obliku. Kao solisti ove večeri su nastupili i Sanja Stevanović, Bogdan Božić, Vladan Jočić, Dušica Selaković, Ekaterina Fehova.

Izdvojili smo nekoliko inserata sa ove izuzetne muzičke večeri

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh