I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Gori na sve strane – ugrožen i rezervat Carska bara (VIDEO)

Nastavljaju se ružni prizori u okolini Zrenjanina uzrokovani požarima koje izazivaju nedgovorni pojedinci.

Nakon što je juče vatra sa strnjišta gonjena jakim vetrom ozbiljno pripretila vikendicama kod izletišta Babatovo, slične apokaliptične scene beleže se i u rezervatu Carska Bara. O tome nam je svedočio Stevo Čorokalo iz JU „Rezervati prirode“.

– Tokom jučerašnjeg dana gorelo je i dalje gori između 800 do 1000 hektara površina područja na kojima je živelo više desetina vrsta zaštićenih ptica. S obzirom na to da se ovakve scene i besmisleno primitivno ponašanje pojedinaca ili više njih ponavlja iz godine u godinu, svaki komentar bio bi suvišan – kaže Čorokalo.

I Taxi Zrenjanin

Belo Blato u dimnoj zavesi

 Doći jutros do Belog Blata bila je prava avantura. Ne ulazeći u razloge, a smisleni svakako ne mogu biti, ova paljevina je prava ekološka katastrofa. I ne samo ekološka.Ugroženi su bili i životi ljudi! Prostor Carske bare, bar ono što je bilo vidljivo, goreo je punim intenzitetom. Od ribnjaka pa sve do ulaza u Belo Blato dimni zid, poput olovne zavese, bio je bezmalo nepremostiva barijera . Ugarci, dim i vetar stvarali su pravu pometnju u tom prostoru. Šta je sve stradalo u ovom biotopu možemo samo nagađati? Samo se nadamo da neke autohtone biljne vrste neće definitvno nestati iz ove aree. I životinjskom svetu noćas nije bilo lako. Pravi egzodus. Verovatno je i od njih neko platio životom ovu vatrenu harangu – kaže su u saopštenju „Beloblatskih školskih Zelenih čuvara“ .

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Belo Blato okruženo dimnim zidom Foto: Milan Nedeljkov

Apel Policijske uprave Zrenjanin

Odeljenje za vanredne situacije u Zrenjaninu apeluje na građane da ne spaljuju nisko rastinje na otvorenom prostoru jer na taj način ugrožavaju svoju i bezbednost ljudi oko njih, a širenjem požara može se pričiniti velika materijalna šteta na okolnim objektima. Takođe, podsećamo da je zabranjeno loženje otvorene vatre u šumi i na udaljenosti 200 metara od ruba šume, izuzev na određenim vidno obeleženim mestima.

Prethodnih dana došlo je do povećanja broja požara čiji je uzrok najčešće bio spaljivanje niskog rastinja, suve trave, korova i trske na otvorenom prostoru.

Zakonom o zaštiti od požara zabranjeno je spaljivanje bilo koje vrste otpada na otvorenom prostoru, a predviđene novčane kazne za fizička lica su od 10.000 do 50.000 dinara, a za pravna od 300.000 do milion dinara.

Odeljenje za vanredne situacije kontrolisaće sprovođenje mera zaštite od požara na otvorenom prostoru i protiv osoba koje ne poštuju zabranu spaljivanja otpada i biljnih ostataka podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh