I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Simulacijom saobraćajne nesreće do podizanja svesti o opasnostima u saobraćaju

Povodom obeležavanja Dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda  u Poljoprivrednoj školi izvedena je simulacija saobraćajne nesreće.

Ovu akciju pod nazivom „Zaštiti sebe i druge, poštuj propise“ već nekoliko godina organizuje Kancelarije za mlade uz podršku Grada Zrenjanina i saradnju Saobraćajne policije, Crvenog krsta, Službe Hitne pomoći i Vatrogasno-spasilačkog bataljona. Pre pokazne vežbe organizovana je i edukativna radionica od strane Crvenog Krsta i Policijske uprave Zrenjanin za sve učenike srednjih škola.

– Dan sećanja na žrtve saobraćajnih nesreća je prilika da sadašnjim i budućim vozačima ukažemo na važnost poštovanja propisa i drugih učesnika u saobraćaju. Štaviše bezbednost u saobraćaju je jedna od temeljnih oblasti koja se dotiče mladih – kaže Ivan Mikalački koordinator Kancelarije za mlade.

I Taxi Zrenjanin

U dvorištu ove škole zatim je izvedena  simulacija saobraćajne nesreće. Nakon sudara dva vozila, kojeg je prouzrokovao mlad i neiskusan vozač koji je uz to koristio alkohol i telefonirao na lice mesta izlaze ekipe Hitne pomoći, potom Vatrogasno-spasilačke jedinice, Saobraćajna policija i druge potrebne službe. U ovoj simulaciji učenici su mogli da vide pravilne postupke koje bi oni koji se zateknu na mestu nesreće trebali da primene do dolaska službi, koje su prezentovali volonteri Crvenog Krsta,  a potom i postupke pripadnika pomenutih službi.

Pripadnici vatrogasne jedinice u ovoj simulaciji seku krov oštećenog automobila kako bi Hitnoj pomoći omogućili pristup unesrećenom licu bez svesti kod kojeg se sumnja na povrede kičme. Pripadnici Saobraćajne policije vrše uviđaj i alko testiranje svih učesnika u nezgodi. Nakon imobilizacije unesrećenih sledi transport kolima Hitne pomoći, a potom i intervencija „pauka“ i drugih komunalnih službi.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

– Smatram da je veoma važno da održavamo ovakvu vrstu pokaznih vežbi  da bismo pokazali kakve mogu biti posledice nepridržavanja saobraćajnih propisa. Na ovaj način svakako je efektnije nego kada se čita ili gleda na kompjuteru. Praksa pokazuje da se u 57% nesreća sa smrtnim ishodom, smrt desi u prvih 10 minuta i zato je bitno i našim volonterima i laicima da što bolje nauče kako se ponašati u datoj situaciji – kaže Boris Vojinov stručni saradnik Crvenog Krsta.

– Nažalost veliki je broj mladih stradalih u saobraćajnim nesrećama i zato na ovakve simulacije bi morali da obrate pažnju kako učenici tako i njihovi roditelji jer i oni su ti koji prvi mogu da utiču na ponašanje dece – kaže Milica Damjanović Tomin direktorka Poljoprivredne škole.

– Ako uzmemo u obzir činjenicu da od ukupnog broja nastradalih u saobraćaju 45% čine mladi, svrsishodnost ove akcije Kancelarija za mlade nije potrebno posebno podvlačiti. Shvatimo ovu simulaciju i kao opomenu i obavezu da se pridržavamo saobraćajnih propisa – rekao je zamenik gradonačelnika Simo Salapura ispred lokalne samouprave koja redovno podržava ove akcije da bi se realizovale na najbolji mogući način.

Akcija Kancelarije za mlade, ima za za cilj prevenciju i podizanje svesti mladih o saobraćajnim nezogdama i bezbednosti učesnika u saobraćaju uopšte.

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh