I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Saopšten zvaničan uzrok eksplozije u pogonu za prečišćavanje vode

Stručnjaci Republičkog zavoda za sudska veštačenja utvrdili su da je uzrok eksplozije u Fabrici vode Zrenjanin, u kojoj su u decembru prošle godine povređena dva radnika, deflagracija, odnosno brzo sagorevanje gasa u objektu za dezinfekciju vode i pumpanje u vodovod.

Analiza incidenta rađena je na zahtev rukovodstva fabrike, koje je zatražilo da se izvrši provera i ispitivanje sistema za prečišćavanje i obradu vode, da bi se utvrdio uzrok tog incidenta.

U izveštaju se navodi da Fabrika vode prerađuje sirovu vodu sa izvorišta „Mihajlovački“, u kome ima i apsorbovanog gasa – metana, a da je eksploziju nakupljenog gasa u gornjem delu hale izazvala varnica prilikom paljenja svetiljki.

PerSu marketi

Veštaci su naveli i da bi najjednostavniji poduhvat za sprečavanje gomilanja metana bio otvor sa žaluzinama, što bi omogućilo provetravanje prostorije, kao i da je potrebno izvršiti opširnija merenja metana u sirovoj vodi.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Voda iz gradskog vodovoda u Zrenjaninu zabranjena je za piće 17 godina, zbog nedozvoljene količine arsena u njoj, a novo postrojenje – Fabrika vode, prestalo je sa radom sredinom decembra zbog eksplozije.

Iz te fabrike su početkom februara ove godine saopštili da su otklonjene posledice havarije i da su spremni da preuzmu vodosnabdevanje grada zdravom pijaćom vodom, ali do sada to nije učinjeno i u vodovodnoj mreži je voda sa nedozvoljenom količinom arsena koju isporučuje „Vodovod i kanalizacija“.

izvor: Beta

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh