I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Kuća zdravlja
Aktuelno

Zubni kamenac – najčešće oboljenje kod pasa i mačaka

Bolesti zuba i usta su najčešći problemi u veterinarskoj praksi. Oko 80% mačaka starijih od 4 godine i više od dve trećine pasa raznih uzrasata obolevaju od zubnog kamenca (plaka).

Ovo oboljenje nastaje zbog nehigijene usne duplje i zuba, kod pasa i mačaka, koji jedu isključivo meku hranu ili usled nekih anomalija ili kod preklapanja zuba….

ŠTA JE PLAK I KAKO NASTAJE?

Plak je lepljiva naslaga na površini zuba koja nastaje usled rada bakterija i razlaganja zaostajale hrane u zubnim džepovima. Plak počinje da se stvara u ranom periodu života, to je u početku tanak sloj lepljive pljuvačke, koji ako vlasnik na vreme primeti veoma brzo rešava brisanjem zuba gazom od korena zuba prema krunici.

Fordomanija

Bitno je da pas navikne na čišćenje zuba. Ako se blagovremeno ne sprovede higijena zuba, na očnjacima, a kasnije i na prednjim zubima nastaje čvrst fil. On može biti beo, žut ili tamno braon.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Dolazi do mineralizacije dentalnog plakta, koji postaje hrapav i porozan, što omogućuje širenje zubnog kamenca. Ovaj proces dovodi do upale desni (gingiva) i procesa gingivitisa i parodentitisa. To je vrlo progresivno zapaljenje, koje dovodi do gubitka zubne veze.

SIMPTOMI

Simptome ove bolesti su loš zadah iz usta (kao trulež), pigmentisani zubi(žuti), preterano baljenje, bol u desnima, odbijanje hrane, ankcioznost…..
Preventiva ove bolesti je uJedno čišćenje usne duplje i zuba kod štenaca i pasa upotrebom specijalne paste i prilagođenom četkicom za pse.

TERAPIJA ULTRAZVUKOM

Terapija lečenja zubnog kamenca je stomatološkim putem. Postupak se sprovodi u našoj ordinaciji u opštoj anesteziji uz primenu najsavremenijeg ultrazvučnog aparata za ovu namenu. Pre intervencije moramo obaviti anesteziološki pregled nakon kojeg pas mora biti na dijeti 12 sati pre intervencije.

Sam postupak skidanja kamenca je oko 20 – 30min. Psi vrlo lako podnose ovu intervenciju jer posle nje mogu nesmetano da konzumiraju hranu, nema bolnih desni, pa je pas veseliji.

Piše: Dr vet. med. spec. Radovan Dimić

KONTAKT

Za sve dodatne informacije možete pozvati službu Veterine Dimić na tel.023/567-021 i 511-385 .

Adresa: Žarka Zrenjanina 78, Zrenjanin.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh