I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Žrtve trgovine ljudima sve mlađe

Teška materijalna situacija, pad standarda i moralnih vrednosti osnovni su razlozi zbog kojih dolazi do rasprostranjenosti trgovine ljudima, zaključak je jučerašnje tribine koja je organizovana u maloj sali Kulturnog centra kao završna aktivnost obeležavanja meseca brobe protiv „modernog ropstva“.

ZABRINJAVAJUĆI PODACI O TRGOVINI LJUDIMA

Tribini su prisustvovali predstavnici nevladinih organizacija, Gradske uprave, Crvenog krsta i Policijske uprave. Izneto je niz zabrinjavajućih podataka i primera iz našeg najbližeg okruženja. U Zrenjaninu je u toku ove godine podneto 9 krivičnih prijava protiv 12 izvršilaca od kojih je 15 žrtava bilo ženskog i jedna muškog pola. Žrtve su u odnosu na prethodne godine sve mlađe dobi a  najmlađa je imala 12 godina. Na “meti” su socijalno ugroženi građani, osobe sa smetnjama u razvoju  kao i pripadnici romske nacionalne manjine. Oni koji vrbuju maloletnike i „prodaju“ ih, često su njihovi rođaci ili osobe od poverenja.

PRIMORAVANJE NA PROSTITUCIJU

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
I Taxi Zrenjanin

Predstavnici Policijske uprave naveli su primer maloletnice koju je majka poslala da živi i školuje se kod rođaka u Zrenjaninu što se završilo tako što su je oni primorali na prostituciju. Sve je izašlo na videlo tek nekoliko godina kasnije kada je sadašnji supružnik nesrećne žene otkrio beležnicu sa podacima koju je ona vodila u to vreme. Na osnovu toga, akteri su osuđeni na kazne od 7,5 do 14 godina.

Naveden je i primer sugrađanina koji je prevaren poslovnim oglasom za rad u inostranstvu gde su mu oduzeti lični dokumenti, nakon čega je bio primoran da radi poslove bez materijalne nadoknade.

EDUKACIJA I PREVENCIJA KAO NAJJAČI VIDOVI BORBE

Kako su učesnici tribine saopštili, od izuzetne važnosti je psihološka podrška koja se pruža žrtvama nakon traumatičnog iskustva, i o njima vodi računa ceo tim stručnjaka. Sa druge strane,  mnogo se radi i na prevenciji u koju su uključene sve institucije koje su učestvovale na tribini, a velike nade se polažu u vršnjačku edukaciju za učenike VII i VIII razreda osnovnih i svih srednjih škola.

Nakon tribine, održana je projekcija filma “Iza crvenih fenjera”.

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh