I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Aviv park Zrenjanin
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Zrenjanin: Žrtve seksualnog nasilja i devojčice mlađe od 15 godina

Seksualno nasilje podrazumeva svaku povredu polne slobode i polnog morala, svaki vid degradiranja i ponižavanja na seksualnoj osnovi. Ovaj oblik zlostavljanja u bračnim i vanbračnim zajednicama jedan je od najtežih i psihički najbolnijih oblika kojem je žena izložena, i stoga ga je najteže dokazati i sankcionisati.

Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo je u okviru projekta „ZAUSTAVI – ZAŠTITI – POMOZI – Snažniji institucionalni odgovor na rodno zasnovano nasilje u AP Vojvodini“, koji se realizuje od 2016. do 2019. godine, podržao osnivanje dva pilot Centra za žrtve seksualnog nasilja u Novom Sadu i u Zrenjaninu.

Na tribini održanoj u mutimedijalnoj sali Gradske kuće predstavljene su usluge Kriznog centra za žene žrtve seksualnog nasilja i rezultati ostvareni u saradnji sa ostalim centrima širom Vojvodine.

I Taxi Zrenjanin

U septembru 2016. godine u Opštoj bolnici „Đorđe Jovanović” u Zrenjaninu i na Klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu, osnovani su pilot Centri za žrtve seksualnog nasilja, jedini takvog tipa u čitavom regionu. Godinu dana kasnije po modelu ova dva uspostavljena centra, osnovano je još pet centara za žrtve seksualnog nasilja u Vojvodini, u Subotici, Somboru, Kikindi, Vršcu i Sremskoj Mitrovici.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

– Iskustva koje smo stekli u radu ovih sedam pilot centara, služiće kao model za pravljenje procedure koja će biti primenjivana u svim zdravstvenim ustanovama u našoj zemlji. Cilj je da se u toku trajanja projekta odredi edukacija u svim zdravstvenim ustanovama za oko 1.500 zaposlenih gde su obuhvaćeni lekari, medicinske sestre, tehničari, psiholozi, socijalni radnici kao i profesionalci iz oblasti policije i pravosuđa jer se sa stečenim znanjem mnogo lakše prepoznaje i pruža pomoć žrtvama nasilja. Ovim projektom pokušavamo da smanjimo broj žrtava nasilja tako što ćemo podizati svest kod građana. Održavanjem ovakvih tribina, informisaćemo žene koje trpe nasilje o načinu na koji mogu da dobiju pomoć, a to je da se jave u bolnicu, gde će im na jedom mestu biti pružena medicinska, pravna, psiho-socijalna pomoć i podrška, a biće angažovana policija i u zavisnosti od specifičnosti slučaja, Osnovno javno tužilaštvo i Centar za socijalni rad. Naglasiću da centar radi 24 sata, svih 7 dana u nedelji, dostupan je svim ženama, njegove usluge su besplatne i potrebno je samo da se žena prijavi – izjavila je dr Ivana Tešić, direktorka Opšte bolnice „Đorđe Joanović” Zrenjanin.

U 2016. godini u Zrenjaninu je zabeleženo deset slučajeva seksualnog nasilja, 2017. šesnaest i od toga dve maloletnice mlađe od 15 godina, a od početka ove godine do danas, prijavljena su dva slučaja.

– Svaka žena koja je pretrpela seksualno nasilje, potrebno je da to i prijavi. Dovoljno je da dođe u Urgentni centar, sama ili u pratnji policije, gde će od strane medicinskog tehničara biti pozvana policija, a žena biti sprovedena u Centar za žrtve seksualnog nasilja. Istovremeno se pozivaju naše savetnice iz nevladinih organizacija koje pristižu za vrlo kratko vreme, 15-20 minuta, i njihova je uloga da pružaju podršku žrtvi. Nakon toga sledi opšti telesni pregled žrtve od strane lekara i ginekološki pregled – kaže dr Milica Poučki, rukovodilac Radne grupe za implementaciju modela Centra za žrtve seksualnog nasilja u Opštoj bolnici Zrenjanin.

Jedan od osnovnih razloga zbog kojeg žene ne prijavljuju nasilje jeste osećaj stida i strah od sekundarne viktimizacije i stigmatizacije od strane ostalih članova društva.

– Kada govodimo o seksualnom nasilju moramo da budemo svesni toga da ono nije samo silovanje. Svi oblici neprimerenog komentarisanja, gledanja, dodirivanja u bilo kom uzrastu, od devojčica do žena, a koja ženi ne prija, sve je to seksualno nasilje. Ono je nažalost jako rasprostranjeno u našem društvu – svaka treća devojčica u dobu detinjstva bude izložena nekom od oblika seksualnog nasilja – smatra Radoslava Aralica, lokalna koordinatorka u Zrenjaninu, predstavnica civilnog sektora zaduženog za pružanje usluge psiho-socijalne i pravne podrške i za podršku koordinaciji rada sa žrtvama seksualnog nasilja.

Seksualno nasilje, a pre svega silovanje kao jedan od težih oblika seksualnog nasilja, predstavlja traumatsko iskustvo za svaku osobu koja ga doživi. Ne samo da je ugrožen telesni integritet osobe, već joj je narušeno dostojanstvo, osećaj lične vrednosti, kao i bazični osećaj sigurnosti i osećaj poverenja.

– Žene sa iskustvom seksualnog nasilja su posebno ranjiva kategorija, i one zahtevaju jedan drugačiji pristup pun razumevanja i podrške. Do sada su bile prepuštene same sebi, u sistemu nisu adekvatno bile prepoznate njihove specifičnosti i potrebe. Sada u Centru za žrtve seksualnog nasilja one dobijaju širok spektar usluga koje su u skladu sa njihovim potrebama na jedan organizovan i stručan način. Žrtva je u fokusu, njene potrebe su na prvom msetu i sama organizacija u bolnici je napravljena tako da bude po meri žrtve. Novina je da pored medicinskog zbrinjavanja, žrtva dobija i psiho-socijalnu podršku. Do sada ni u jednoj instituciji nije postojala mogućnost da je dobije na takav način, pa se uključuju i savetnice iz nevladinog sektora, iz ženskih specijalizovanih organizacija, koje imaju dugogodišnje iskustvo u radu sa ženama sa iskustvom porodičnog i partnerskog nasilja. One grade sa žrtvom odnos poverenja tako što im šalju poruku da su na njenoj strani, da joj veruju i pristupaju joj na način pun razumevanja. Savetnica je uz žrtvu sve vreme, informiše je o procedurama koje slede, o obavezama institucija i njenim pravima. Žrtvama to mnogo znači jer se tada osećaju zaštićenije i sigurnije – rekla je između ostalog tokom današnje tribine,  Jovana Popovac, savetnica u Centru za žene žrtve seksualnog nasilja, zadužena za pružanje psiho-socijalne podrške.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh