I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Drugi pišu

“Zrepok” traži jeftiniji i kvalitetniji gas

Zbog nekvalitetnog gasa koji se isporučuje korisnicima u srednjem Banatu, a naplaćuje kao da je standardnog kvaliteta, milioni evra izvlače se godišnje iz Zrenjanina. Potrošači troše više gasa, a privreda je nekonkurentna – tvrde čelnici desetak firmi iz sastava zrenjaninskog poslovnog kruga „Zrepok“.

U „Zrepoku“ ističu da cena domaćeg gasa u regionu srednjeg Banata mora odmah da se snizi najmanje za 15 odsto – dok se ne izjednači sa uvoznim. Poručuju – tako bi se samo delimično ublažilo višegodišnje eksploatisanje regiona kada je reč o korišćenju ovog energenta, što bi bio dobar signal i za podsticanje novih investicija. U obrazloženju inicijative za rešavanje problema, „Zrepok“ navodi da je uvozni ruski gas neuporedivo kvalitetniji u odnosu na domaći i da zbog toga postoji ozbiljna diskriminacija među potrošačima. Domaći izvori uglavnom se nalaze u Banatu (Mokrin, Međa, Crnja) i iz njih se snabdevaju korisnici u Zrenjaninu i okolnim gradovima. Zbog toga trpe ogromnu štetu i neravnopravni su sa ostalim potrošačima u zemlji. Jer, plaćaju istu cenu, a koriste gas znatno slabijeg kvaliteta.

– Ruski gas, koji se samo povremeno isporučuje u srednjem Banatu, ima toplotnu vrednost od preko 34.000 kiloxula po kubnom metru, a domaći između 29.000 i 31.000. Cena koja se fakturiše svodi se međutim na standardnu vrednost od 33.338 kiloxula – ističu u „Zrepoku“.

PerSu marketi

U inicijativi, koja se oslanja na analizu novosadskog Tehnološkog fakulteta, još se navodi da ruski gas ima sadržaj ugljen-dioksida od oko 0,20 molekulskih procenata, a domaći između 10 i 15, dakle više od 50 puta. Relativna gustina domaćeg gasa takođe je znatno iznad dozvoljenih vrednosti i van propisanih standarda kvaliteta.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

– Gas zbog toga nema stabilno sagorevanje, ali zato potrošači imaju probleme. Veći su im troškovi održavanja i dodatna ulaganja, a pri tom plaćaju istu cenu kao i korisnici uvoznog gasa – kaže Budimir Jovanović, iz izvršnog odbora „Zrepoka“, ističući da i njegova industrija građevinskog materijala „Neimar“ u Zrenjaninu zboga nekvalitetnog gasa trpi štetu koja se meri desetinama miliona na godišnjem nivou.

Zrenjanin je svojevremno bio rekorder u Srbiji sa oko 22.000 gasnih priključaka. Međutim, zbog visoke cene, ali i problema na koje sada ukazuju privrednici, čak nekoliko hiljada potrošača otkazalo je priključke. Funkcioneri lokalne samouprave dali su punu podršku inicijativi privrednika iz „Zrepoka“ i odlučni su da reše problem. Zakazani su razgovori u Ministarstvu energetike i „Srbijagasu“, a o svemu će raspravljati i stalna Konferencija gradova i opština.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh