I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Pozorište Zrenjanin
Dobre Vesti našeg grada

Zrenjaninu solarni park

Belgijska kompanija Electrawind  izgradiće solarni park na teritoriji Zrenjanina, na jednoj od dve ponuđene lokacije – industrijskoj zoni prema Elemiru ili onoj ka Perlezu. Ovo je tokom današnje prezentacije projekta solarnih parkova potvrdio jedan od menadžera Electrawinda, Branko Kurilić.

Ova kompanija zainteresovana je za investiranje u oblasti obnovljivih izvora energije širom Srbije a konkretne projekte  je već realizovala na teritoriji Vojvodine , i to u Alibunaru gde je izgrađen vetropark,  i Inđiji gde je u toku izgradnja firme za preradu biomase – klaničnog otpada. Belgijska kompanija je izrazila želju da u Zrenjaninu izgradi solarni park vredan 20 miliona eura.

– Za otprilike dve nedelje najkasnije, znaćemo tačno gde ćemo početi da radimo. U planu je da se solarni park izgradi do kraja godine, a već početkom sledeće godine regulacioni tim za našu zemlju bi trebao i da usaglasi otkupne cene energije proizvedene na taj način – rekao je Kurilić. Nakon održane prezentacije, gradonačelnik Zrenjanina, doktor Mileta Mihajlov istakao je značaj  buduće investicije.  – Grad Zrenjanin će imati višestruku korist od ovog projekta – na izgradnji će biti angažovane domaće kompanije, bićemo pioniri po pitanju solarnih panela i uposlićemo ljude koji se nalaze na našoj evidenciji za nezaposlene, rekao je gradonačelnik.

U toku  prezentacije potvrđeno je da se u našoj zemlji i u svetu sve više koristi energija vetra, sunca i biomase kako bi se rasteretili postojeći energetski resursi. U Srbiji je priča o novim izvorima energije još uvek u povoju, mada su cene već određene i Elektroprivreda polako stiče naviku da otkupljuje tako proizvedenu energiju.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
Fordomanija

Firma Elektrawind zapošljava 300 stručnjaka u 12 zemalja sveta a centrala joj je u Belgiji.

 

  • Divider

  • Divider
Na vrh