I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Aviv park Zrenjanin
  • Kuća zdravlja
Vesti Zrenjanin

Zrenjaninsko pozorište prvi put izvodi delo Ive Andrića

Predstava „Zlostavljanje”, rađena po istoimenoj pripoveci Ive Andrića, premijerno će biti izvedena 31. januara i 1. februara na kamernoj sceni Narodnog pozorišta „Toša Jovanović”. Jedan od kurioziteta ove predstave je taj da nikada ranije zrenjaninsko pozorište nije izvelo nijedno delo našeg nobelovca.

Dragan Đorđević i Nataša Ilin

Reditelj Momčilo Miljković rekao je da je tema zlostavljanja veoma aktuelna i danas, a da je glavna pouka predstave ta da bi svi trebalo malo više da obratimo pažnju na stvari koje se dešavaju oko nas i da ređe donosimo sud pre nego što se uputimo u situaciju koja se dogodi.

– Dovoljno je samo da pogledate neke naslove po novinama ili svoje okruženje i videćete da su takve stvari još uvek prisutne i teško ih je iskoreniti. Rađena je dramatizacija koja je neka vrsta adaptacije tog dela, jer nije bilo moguće uzeti u originalu kompletnu pripovetku i napraviti predstavu samo na bazi toga. Morali smo da vršimo neke intervencije, ali smo ostavili suštinu Andrića, nadam se, netaknutu. Uveden je treći lik (kojeg igra Stefan Juanin) jer sa njim možemo da pojačamo vrstu nasilja koju Andrija vrši nad Danicom – kaže Miljković.

I Taxi Zrenjanin

Glumica Nataša Ilin smatra da je jedan od ciljeva ove predstave da apeluje na ljude koji znaju da se u njihovoj okolini dešava nasilje, to obavezno prijave.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

– Jako je važna tema jer ljudi nisu svesni da treba da se reaguju ako primete zlostavljanje. Mislim da još uvek nemamo tu svest da reagujemo u takvim situacijama, čak iako može ostati anoniman onaj koji prijavi slučaj. Kada se desi zlostavljanje, potrebni su jaki dokazi i obično se nasilnik izvuče, posebno ako je moćan čovek u pitanju, mada to ne mora da znači što vidimo na primeru Andrije i Danice. Žrtva, u tom slučaju, čeka da nasilnik nađe drugu žrtvu kako bi bila slobodna. Ona živi životom sa posledicama, a nasilnik ne. Osoba koja nije doživela nasilje ili ga imala u svom okruženju, ne zna šta je to – rekla je Nataša Ilin.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam sve vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh