I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Zrenjaninski umetnici u Švedskoj

Grupa zrenjaninskih likovnih umetnika amatera predvođena Ljubicom Travicom, idejnim tvorcem i inicijatorom kulturne razmene, prošle nedelje se vratila iz uzvratne posete gradu Sefleu u Švedskoj. Ovom prilikom su Dr Jelica Stojić, Duško Simat i Marina Bakić imali priliku da se druže sa umetnicima iz Švedske kao i da se upoznaju sa funkcionisanjem kulturne oblasti u njihovoj zemljji.

– Smatrala sam da bi trebalo da se saradnja proširi i na druge oblasti, ne samo na likovno stvaralaštvo. Doktorka je imala priliku da obiđe najsavremeniju zdravstvenu ustanovu i odatle je ponela ponešto što će moći i kod nas da primeni, saznajemo od Ljubice Travice.
Ona dodaje i da je Sefle najmlađi grad u Švedskoj, da se ljudi pretežno bave poljoprivredom i da postoji mogućnost saradnje i razmene u mnogim delatnostima o čemu su obavešteni i čelnici Zrenjanina.

– Zbog nas je gradonačelnik Seflea, Danijel Bekstrom  prekinuo svoj godišnji odmor. On i njegova zamenica  Urlike Simonson su bili izuzetni domaćini, kao i umetnici koji su nas dočekali i pokazali nam sve lepote potpuno drugačije uređenog sistema. Kod njih je sada akcenat stavljen na kulturu i socijalnu politiku, deci i satrima kao i na ekologiji pošto im je sve drugo sređeno. Imali smo priliku i da posetimo savremenu školu i da vidimo kako to kod njih izgleda, nastavlja Travica.
Bilo je i obilazaka muzeja, galerija, znamenitosti… Sledeći korak je zajednička izložba umetnika u Sefleu a sledeće godine će oni opet doći u Zrenjanin, kao i prošle kada su imali priliku da se upoznaju sa našim potencijalima i znamenitostima. I njihovi utisci su bili izuzetni i jedva čekaju da opet dođu. Inače, svi članovi zrenjaninskog umetničkog tima su na ovaj put otišli o sopstvenom trošku.

I Taxi Zrenjanin
Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh