I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Koliko su zrenjaninski funkcioneri i političari aktivni na društvenim mrežama?

Da li koristimo društvene mreže ili one koriste nas?

Na društvenim mrežama postoje određena pravila koja mnogi korisnici još uvek ne poznaju, oslanjajući se samo na egzistiranje, odnosno prisutnost, međutim, ukoliko ne postoji trud i iskrenost u predstavljanju svog lika i dela, vremenom počinju da gube poene. Drugim rečima, nije dovoljno biti samo prisutan, već se morate potruditi i da ono što nudite bude interesantno.

Kada je reč o licima koji se bave javnim poslom poput funkcionera i političara, značajan broj njih ne koristi u potpunosti snagu i uticaj društvenih mreža na pravi način. Takođe, vrlo je očigledno prisutna jednosmerna komunikacija. Pozivanja građana na aktivizam, solidarnost, gotovo i da nema. Iako pojedini funkcioneri žele da svojim delima motivišu javnost, često se desi suprotno – građani bivaju iziritirani. Zašto je to tako – znaju stručnjaci koji se bave komunikacijom putem i preko društvenih mreža.

Tokom aprila ove godine agencije Pioniri i Smart Plus Research, sprovele su istraživanje navika u korišćenju društvenih mreža. Na reprezentativnom uzorku online populacije od 1000 građana Srbije, starosti između 18 i 64 godine, 89,5 odsto anketirane online populacije ima nalog na bar jednoj od najpopularnijih društvenih mreža. Fejsbuk sa 94,1 odsto koristnika je i dalje najpopularnija mreža u Srbiji, a na drugom mestu je Instagram sa 36,7%, a za njim sledi Tviter sa 31,3%. Ovakva situacija je potpuno ista i kod naših političara.

I Taxi Zrenjanin

Gradonačelnik Zrenjanina, Čedomir Janjić ima profil na Fejsbuku, ali i svoju zvaničnu stranicu. Ono što ga izdvaja jeste izuzetno dug staž na Tviteru. Na toj mreži bio je prisutan u vreme kada je vrlo mali broj Zrenjaninaca uopšte znao kako se Tviter koristi. Iako su svi nalozi aktivni, na njima se uglavnom deli gotovo identičan sadržaj koji je često preuzet sa zvanične prezentacije grada Zrenjanina koja prati dešavanja u gradu, sa partijske stranice i lokalnih medija.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Slična situacija je i kod zamenika gradonačelnika, Saše Santovca i pomoćnika gradonačelnika Duška Radišića. Zamenika gradonačelnika izdvaja to što aktivno koristi i mrežu Instagram. Predsednik Skupštine grada, Oliver Mitrović, ne odstupa takođe od strogo poslovnog modela, i deljenja sadržaja kreiranih na zvaničnoj stranici Grada, web stranica ministarstava ili partije kojoj pripada.

Ljubomir Stanisavljev, zamenik Pokrajinskog sekretara za sport i omladinu, na svom Fejsbuk profilu deli više sadržaja iz privatnog života od ostalih. Pored poslovnih aktivnosti, na njegovom profilu se mogu naći i razne fotografije sa prijateljima, treninga, ali i po neki patriotski stih. Na svojoj zvaničnoj stranici, koja je kako kaže ,,napravljena da se populariše omladina, sport i zdrav način života’’, redovno objavljuje uspehe svih naših sportista.

Aleksandar Marton, potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine zapostavio je svoju Fejsbuk stranicu, ali je vrlo aktivan na Tviteru. Pod korisničkim imenom @Alex_Marton, redovno tvituje, a za razliku od drugih, njegov nalog je aktivan, postoji dvosmerna komunikacija – građani komentarišu tvitove, a Marton neretko odgovara i ulazi u rasprave s njima.

 

Od Zrenjaninskih predstavnika u republičkom parlamentu, na društvenim mrežama, najaktivnija je Elvira Kovač, potpredsednik SVM. Na svom Fejsbuk profilu redovno deli sadržaj na mađarskom jeziku.

Ministar verifikovan, ali neaktivan

Da bi potvrdio Facebook nalog, korisnik je dužan da pošanje skenirani oblik foto identifikacije. Proces verifikacije zahteva foto ID (pasoš, vozačka dozvole ili slično) koji je validan ili dva druga foto ID (ID školski ili poslovni). Kada Facebook potvrdi nalog tj. ličnost, kompanija je dužna da trajno obriše fajl koji sadrži skenirane lične slike.

Jedini ministar iz grada na Begeju, Goran Knežević, potrudio se da verifikuje svoj Fejsbuk profil. U početku je bio veoma aktivan, ali ove godine na njemu ima samo dve objave.

Internet ne zaboravlja

Verovatno većina korisnika interneta ima po neku informaciju koju nekada objavi, zaboravi na nju, ali  je ona još uvek tu i svako može da je vidi iako on to ne bi želeo. Takav slučaj je i kod naših političara gde se među objavama lako mogu pronaći fotografije iz gradskog odbora jedne, a zatim nešto kasnije iz odbora druge stranke.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh