I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Najnovije vesti

„Zrenjaninski model“ borbe protiv porodičnog nasilja primer u državi

Zrenjaninski model borbe protiv porodičnog nasilja postao je primer celoj državi kako se na pravi način treba postaviti prema ozbiljnom i učestalom društvenom problemu. 

Ovaj uspešan model prezentovan je danas u Baroknoj sali gradske kuće kroz detaljno pojašnjavanje uloge svake institucije uključene u zaštitu žrtava porodičnog nasilja u našem gradu – Osnovnog javnog tužilaštva, Prekršajnog suda, Policijske uprave i Centra za socijalni rad.

zrenjaninski-model

Skup je otvorio pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić rekavši da je Grad ponosan na institucije jer su u lokalu napravile jedinstveni model koji daje rezultate. On je podsetio prisutne da poslednji rezultati pokazuju da je broj prijava porodičnog nasilja opao za 15 odsto.

PerSu marketi

Državni sekretar Ministarstva pravde Radomir Ilić istakao je da Srbija pre 15 godina nije imala propise protiv porodičnog nasilja te da su se primenjivale „opšte forme“.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

– Sada imamo situaciju da smo doneli propise, a da nismo osmislili mehanizam koji će ih pokrenuti. Zrenjanin je primer grada u kom se ti propisi primenjuju i takav nam mehanizam svima treba, kaže Ilić.

zrenjaninski-model1

Narodni poslanik Meho Omerović istakao je veliku ulogu civilnog sektora u promovisanju borbe protiv porodičnog nasilja.

I pored svih propisa, od početka godine imamo 26 ubijenih žena u porodičnom nasilju, i taj podatak pokazuje da smo kao drustvo u problemu. Kada se govori o nasilju često se misli na fizičko, a zaboravlja se na psihičko, ekonomsko i ostale vidove zlostavljanja.

Uspešan „zrenjaninski model“ detaljno je predstavio zamenik tužioca Osnovnog javnog tužilaštva u Zrenjaninu Slobodan Josimović.

– Saradnja izmedu četiri vrlo važne isntitucije – Osnovnog javnog tužilaštva, Prekršajnog suda, Policijske uprave i Centra za socijalni rad uspostavljena je 2007. godine u vreme kada oblast porodičnog nasilja još nije bila u potpunosti regulisana svim propisima. Na nivou grada formiran je stalni tim ljudi koji se sastaju jednom nedeljno, razmenjuju informacije o svakom slučaju pojedinačno i dolaze do najboljeg rešenja. Jedan od osnovnih principa naše saradnje jeste otkrivanje i zaustavljanje nasilja i očuvanje dalje bezbednosti žrtava. Tu se donose odluke o pokretanju prekršajnih ili krivičnih postupaka ukoliko ima osnova za to. Izuzetna je važna komunikacija svih nas, dostupnost službi tokom 24 časa jer nasilje ne poznaje praznike, vikende, ni slobodne dane, istakao je Josimović.

zrenjaninski-model2

On je istakao naročito dobar rad tužilaštva koje ima iskustvo i načine da svaku ženu ohrabri i informiše o njenim pravima.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh