I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Aviv park Zrenjanin
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Zrenjaninski lekari obeležili svoju slavu – Sveti vrači Kozma i Damjan

Svečanim rezanjem slavskog kolača, danas je u Hramu Uspenja Presvete Bogorodice obeležena esnafska lekarska slava Sveti vrači Kozma i Damjan. Slava je i ove godine obeležena u organizaciji Podružnice lekara Zrenjanin, a liturgiju je služio protonamesnik Slobodan Čestić.

Slobodan Čestić, Miloranka Petrov Kiurski i Sanja Đurin

– Podružnica lekara Zrenjanin je uzela za slavu ove svete lekare da joj budu zaštitnici i uzor. Bavljenje medicinom, biti lekar, nije samo zanimanje već nešto mnogo više. Ono podrazumeva jedan poseban duhovni aspekt. Za obavljanje ovog posla, potrebno je imati mnogo empatije, kako za pacijente, tako i za sve ljude, i podrazumeva davanje celog sebe. Kroz bavljenje ovim poslom, lekar ceo svoj radni vek vodi borbu sa bolešću i smrću za zdravlje i život, a to su najveće ljudske vrednosti. Izuzetna mi je čast što mogu da svoj radni vek zaokružim kumstvom i da apostrofiram duhovni aspekt našeg zanimanja – izjavila je kuma slave, dr Miloranka Petrov Kiurski.

I Taxi Zrenjanin

Dr Sanja Đurin, internista – kardiolog, načelnica Internog odeljenja Opšte bolnice „Đorđe Joanović” koja će biti sledeće godine kuma slave, istakla je da je veoma ponosna što se ova tradicija produžava i prenosi dalje na njene kolege.

– Ova slava i današnji dan podsećaju nas na najvažnije ljudske vrednosti, među kojima je zdravlje na prvom mestu. Bez njega, sve se dovodi u pitanje, jer kako je to Čehov rekao „Zdrav čovek ima hiljadu želja, bolestan samo jednu”. Svi moramo da mislimo na zdravlje, a mi se trudimo da što bolje lečimo naše pacijente. Svim svojim kolegama želim srećan praznik – rekla je dr Sanja Đurin.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

SPC Svetog Kozmu i Damjana smatra zaštitnicima lekarske profesije. Prema predanju, svetitelji su pomagali i lečili ljude, ne tražeći zauzvrat ništa „radi dobitka i bogaćenja, već Boga radi, zbog čega su u narodu poznati i kao sveti besrebrenici.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh