I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Zrenjaninski gimnazijalci oduševljeni ruskom prestonicom

Šesnaest učenika i pet profesora Zrenjaninske Gimnazije boravilo je u ruskoj prestonici Moskvi gde su tokom 7 dana studijskog putovanja mogli da se upoznaju sa najznačajnijim kulturno istorijskim znamenitostima, posete brojne muzeje, naučne ustanove i kulturne, sportske i druge manifestacije.

Studijsko putovanje bilo je i prilika za najbolje đake ove škole koji uče ruski jezik da provere i poboljšaju svoje znanje u praksi kao i da kroz opširan i bogat program upoznaju i mogućnosti za nastavak školovanja.

Jedan od glavih vodiča i uslovno rečeno domaćina putovanja bila je profesorka Irina Ubović, rođena moskovljanka koja u gimnaziji predaje ruski. Budući da poznaje svaki kutak prestonice Rusije đaci su pod nejnim vodstvom ne samo  obišli mnoge muzeje, crkve, koncerte  i naučne institucije već su  prisustvovali i hokejaškoj utakmici, a posetili su i cirkus.

I Taxi Zrenjanin

U Rusiji nismo stranci

Svi učesnici ovogo studijskog putovanja smatraju da je organizacija bila savršena i da svako kome se pruži ovakva prilika mora da je iskoristi. Između mnogobrojnih još svežih utisaka učenicima je bilo teško da izdvoje neki poseban detalj. Tako je među najjačim utiscima svoje mesto našao prikaz Borodinske bitke, Crveni trg,  utisak da je kultura i tradicija perfektno očuvana, moskvoski metro, ulice, trgovi, muzeji i mnogo drugih detalja.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

I hokejaška utakmica bila je pravi doživljaj za naše gimnazijalce

–  Oduvek sam želela da posetim Moskvu jer smatram da je Rusija zemlja s kojom delimo iste korene, religiju i kulturu. Povezanost sa Rusijom osetila sam još i pre polaska na ovaj put, a čim smo došli na naš cilj sve mi je kako sam i očekivala priraslo srcu i nisam se osetila kao stranac. Teško mi da je bilo šta izdvojim kao najlepše jer je u Moskvi i obična šetnja bilo danju ili noću jedinstven doživljaj. Evo npr. verovatno smo na stotinama slika videli Crveni trg i crkvu Vasilija Blaženog ali tek kada je vidite uživo možete da spoznate tu lepotu, veličanstvenost i osećaj kao da ona lebdi – nadahnuto nam svoje ali i utiske svih učenika prenela  Milica Jocić koja je sigurna da će jedan deo školovanja odnosno studiranja sprovesti i u Rusiji.

 

Milica Jocić – učenica 3/10 razreda Zrenjaninske Gimnazije

– Ruski jezik u Zrenjaninskoj gimnaziji uči 200 đaka i po tome smo vodeća škola u Srbiji. Smatram da je ovo način i put kojim najbolji učenici i u budućnosti treba da idu, da nastave da izučavaju ruski jezik, istoriju, kulturu kao i da upoznaju mnogobrojne mogućnosti studiranja. Iz svake generacije Zrenjaninske Gimnazije po nekoliko đaka studiralo je ili studira na Univerzitetima u Rusiji ili tamo sprovode poslediplomske i druge specijalističke studije – kaže Milan Radaković direktor Zrenjaninske Gimnazije.

 

Putovanje je između ostalog omogućeno i podrškom lokalnih samouprava Zrenjanina, Žitišta, Nove Crnje i Sečnja i mnogih donatora.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh