I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Zrenjaninski gimnazijalci na svoj način opisali Rusiju kroz prostor i vreme (VIDEO)

Učenici Zrenjaninske gimnazije priredili su izuzetno veče u Narodnom pozorištu muzičko poetskim performansom pod nazivom „Rusija kroz vreme i prostor“.

U stvaranju programa koji je uvežbavan još od početka ove školske godine učestvovalo je 60 učenika koji u Gimnaziji uče ruski ali i nekoliko učenika  koji ne uče ovaj jezik ali su izrazili želju da učestvuju u programu. – Kroz devedeset minuta sažeti su  pesmom, igrom i recitovanjem  ispričani ili prikazani najznačajniji događaji i ličnosti iz prebogate ruske istorije, kulture, nauke kao i događaji poput 2. Svetskog rata.

– Različite programe priređivali smo i ranije. Prošle godine u sličnom programu u pozorištu „Rusiji s ljubavlju“ učestvovalo je 38 učenika, a pre toga priređivane su književne večeri i slično – kaže Irina Ubović profesorka ruskog jezika u Zrenjaninskoj gimnaziji koja je sa profesorkom Vericom Karanović „režiser“ ovog izuzetnog performansa.

PerSu marketi

U Zrenjaninskoj gimnaziji 204 učenika uči ruski jezik što je najveći broj u Srbiji i u postotcima i apsolutno. Interesovanje je veliko iako se u Zrenjaninu ni u jednoj školi ne uči ovaj jezik.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

– Hoće li svih ovih 60 učenika na kraju imati zagarantovanu peticu iz vašeg predmeta? – Naravno da neće, oni to i ne traže i ne učestvuju u ovoj priči iz tog razloga ali moram da kažem da su sva deca izuzetna. Oni su tu zato što oni to žele, to je njihova dobra volja niko od njih nije imao obavezu da učestvuje u stvaranju programa. Već sada su mi se najavili maturanti da će učestvovati i dogodine ako nešto ovako budemo radili – kaže profesorka Ubović.

Gimnazijalci postižu izuzetne rezultate i van granica Srbije

Nekoliko učenika Zrenjaninske gimnazije je poslednjih godina ostvarilo izuzetne rezultate na međunarodnim takmičenjima iz ruskog jezika. Aleksandra Stankov je u decembru 2018. godine osvojila III mesto na Međunarodnoj olimpijadi ruskog jezika na Institutu „Puškin“ u Moskvi u konkurenciji učenika iz 40 zemalja. Na nedavnom konkursu Ruskog doma četvoro učenika gimnazije osvojilo je nagradu, koja uključuje i boravak na Krimu u Međunarodnom omladinskom centru „Artek“. Na Republičkom takmičenju iz ruskog jezika Dimitrije Levajac učenik IV razreda osvojio je I mesto dok su Milica Jocić i Aleksandra Stankov podelile III mesto. Prošle godine na Republičkom takmičenju trijumfovao je Dragan Kosović koji danas sa ostalim uspešnim učenicima  čini pravu malu koloniju studenata što u Moskvi što u Sankt Peterburgu.

U stvaranju ovog izuzetnog događaja učestvovali su sledeći učenici: Nikola Adamov, Marija Poučki, Anđelija Janjić, Isidora Magazin, Nikola Nenin, Aleksa Nenin, Ognjen Josimov, Ivan Fijat, Bojana Krajovan, Bojana Starčević, Alisa Rudan, Staša Tucić, Milica Gecin, Marijana Nikolić, Vladimir Medić, Luka Javorina, Saša Javorina, Anastazija Glušac, Tamara Brkan, Milica Sovilj, Lorena Surdućan, Katarina Mihajlov, Dunja Martinov, Katarina Vukić, Nikolina Marijanac, Nataša Rodić, Sara Matić, Luka Števin, Dainel Barbul, Nikola Ribar, Sofija Uzelac, Strahinja Stojšin, Vanja Vlatković, Milica Jocić, Aleksandra Kovačević, Ivan Orlović, Andrej Nikolić, Mihajlo Sikima, Vladimir Mišić, Tamara Kuzman, Danica Pavićević, Mina Bjeloglav, Bojana Trajković, Anastasija Kotarica, Milica Vukov, Nevena Kleut, Gordana Stojanović, Jelena Momirski, Aleksandra Stankov, Minja Novaković, Marko Antić, Helena Novaković, Dušan Kuzmanov, Svajsa Polanček, Trifun Isakov, Maša Ilijev, Angelina Ćukilo, Viktor Marković, Uroš Višnjić, Jovana Putić, Erika Kurunci, Dimitrije Stamenković i Borivoj Žigić iz EGŠ „Nikola Tesla“.  Među specijalnim gostima je bio Dragan Kosović.

Program su pratili predstavnici lokalne vlasti kao i predstavnici Ruskog doma iz Beograda koji su već uputili poziv da se isti program održi u našem glavnom gradu na Dan Ruskog jezika. Ovo je samo deo te izuzetne priče.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh