I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Zrenjaninski gimnazijalci filmom ovekovečili arhitektonsko izgubljeno nasleđe (VIDEO)

Na mreži Youtube  je premijerno postavljen film „Zrenjanin – izgubljeno nasleđe“ – film  o arhitektonsko – kulturnim simbolima grada srušenim u 20. veku. 

Ovo zanimljivo delo nastalo je kao plod gotovo šestomesečnog  rada zrenjaninskih gimnazijalaca koje je na taj potez potakao prof istorije Radovan Francuski.

– Profesor Francuski je kao veliki zaljubljenik u lokalnu istoriju tražio način da i nas učenike zainteresuje za ovu temu – kaže Gordana Stojanović učenica IV razreda Gimnazije, jedna od učesnica projekta, koja je radila na prikupljanju tekstova i  ujedno je i narator u filmu.

I Taxi Zrenjanin

Na filmu  su tokom pola godine radili i Svasja Polaček (fotografije  i prikupljanje starih fotografija), Teodora Šiklošić, Milica Stanković (prevod teksta), Nikola Ribar. Kameru potpisuje Svasja Polaček, a montažu Andrija Subotić i prof Radovan Francuski.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Fokus filma je na najupečatljivijim simbolima grada koji su porušeni u 20. veku. Autori su najstojali da pruže objektivnu informaciju na osnovu koje će gledaoci sami zauzeti svoj stav. – Planirano je da film bude prezentovan na javnom času ali je epidemija korona virusa takve planove zasada onemogućila, a  nadamo se da će to moći da organizuju u septembru – kaže Gordana Stojanović.

U filmu kao sagovornik učestvuje dr Filip Krčmar.  – Sa pravim poznavaocem ove materije bilo je pravo zadovoljstvo raditi. Koristili smo i tekstove umetnika Slobodana Lucića. On je u tim tekstovima opisivao sećanja na stari Zrenjanin što filmu daje posebnu draž – zaključila je Stojanović.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh