I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Pozorište Zrenjanin
Drugi pišu

Zrenjaninski biskup: Patrijarh Irinej prihvatio poziv Vatikana

Zrenjaninski biskup dr. Ladislav Nemet potvrdio je novosadskom Dnevniku da je patrijarh srpski Irinej pozvan da u Vatikanu poseti papu Franju i otkrio da su crkvena vlada i poglavar SPC prihvatili taj poziv.

vatikan
Vrh SPC je prihvatio poziv Vatikana iako već godinama i decenijama, najviše pod pritiskom Ruske pravoslavne crkve, odbija da u Srbiju pozove poglavare Katoličke crkve mada su neki, poput pape Ivana Pavla Drugog, izrazili želju da posete katoličke vernike u Srbiji.

– I svi prisutni članovi Svetog sinoda, a i izaslanstvo Svete stolice, bili su saglasni da do te posete treba svakako doći. Sada su u toku diplomatski pregovori u vezi sa načinom organizovanja ove posete, što nije baš najjednostavnije, znajući programe pape Franje, a i njegove svetosti, patrijarha Irineja, rekao je biskup dr. Ladislav Nemet.

zrenjaninski biskup ladislav nemetKomentarišući, kako se navodi, činjenicu da u Saboru Srpske pravoslavne crkve nema saglasja o eventualnoj poseti pape Srbiji, što otvoreno podržava srpska vlast, sadašnja, a i prošle, dodao je da bi Irinejeva poseta Vatikanu „bio svakako ogroman korak napred u svakom pogledu“.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
I Taxi Zrenjanin

Vreme je da se neke teme skinu s dnevnog reda jednom zauvek i razmotri razvoj shvatanja sabornosti, koji je od dolaska pape Franje u Vatikan u punom razvoju u Katoličkoj crkvi. Takav jedan susret će svakako pružiti mogućnost za razgovor i o bolnim temama, koje se tiču više Republike Srbije i Hrvatske, manje Katoličke crkve, kao što su Drugi svetski rat i događaji nakon njega, ocenio je zrenjaninski biskup.

Radikalnije struje u SPC, a njima se, čini se, priklonio i aktuelni patrijarh Irinej, postavljaju kao uslov dolaska pape u Srbiju, da se prvo pokloni žrtvama u Jasenovcu i izvini Srbima.

Portparol Beogradske nadbiskupije, velečasni Milutin Novaković podseća da u ime SPC o eventualnom pozivu papi konačnu odluku ne donose patrijarh i Sinod, već Sveti arhijerejski sabor, crkvena skupština, koji čine svi srpski episkopi, a „među njima je veliki broj onih koji na papinu posetu gledaju blagonaklono, kao i oni koji drže da još nije sazrelo vreme“.

Izvor: Tanjug, RTV

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh