I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Zrenjaninski bibliotekari nas pokreću da zajedno dišemo kulturu

Od večeri posvećene zavičajnim džinovima Todoru Manojloviću i Voji Despotovu, do, sada čuvenog zrenjaninskog Knjižidera, nizale su se radionice, druženja, književne večeri, avanture, kojima su zrenjaninski bibliotekari, kulturnom letu Zrenjanina dali neizbrisiv pečat.

Jedno sasvim obično zrenjaninsko leto, zahvaljujući kulturnom pregalaštvu zrenjaninsih bibliotekara, postalo je nadaleko čuveno i po mnogo čemu jedinstveno. Posvećenost, energija, optimizam i istrajnost ovih ljudi, njihova želja da kulturu učine nasušnom potrebom svojih sugradjana, valjalo bi posmatrati ozbiljnije od bilo koje do sada napisane strategije kulturnog razvoja.

IZAŠLI SMO NAPOLJE, BILI SMO KOD VAS, PONELI SMO PRIČE

Fordomanija

Kako su nastajale lepe letnje priče zrenjaninske Biblioteke, za naš portal, u ime svojih kolega bibliotekara, otkriva Tanja Ćirić.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

„Proteklo leto u Biblioteci obeleženo je velikim brojem aktivnosti, gotovo da ih je besmisleno nabrajati, toliko ih je bilo. Mnogo važnije od broja jeste inicijativa Biblioteke da ovo leto našim sugrađanima i, posebno onim najmlađim sugrađanima i sugrađankama, učinimo prijatnijim uz knjigu i čitanje, da zajedno konzumiramo i dišemo kulturu. Mislim da je Biblioteka to ovog leta ostvarila u potpunosti.  Uradili smo veliki broj javnih čitanja, radionica, gledali smo filmove, ugostili pisce za decu i odrasle. Napravili smo hor! Snimali smo filmove! Otvorili smo Knjižider na Peskari, što su preneli mediji iz cele Srbije, od BBS-ja do Južnih vesti.  Proslavili smo 45. rođendan naše knjižare Klub knjige. Razgovarali smo o aktivizmu u kulturi. Otvorili novi biblio kutak. Nastavili smo saradnju sa NURDOROM i tokom leta, ne zaboravljajući decu koja ne mogu da dođu do Biblioteke jer biju teške bitke. Posebno smo ponosni na besplatne radionice početnog programiranja zahvaljujući kojima  je naša Biblioteka dobila i 3D štampač.

Dakle, poneli smo knjige i izašli napolje, van zidova Biblioteke, širili smo dobru atmosferu koju čitanje podrazumeva. Bili smo na plaži, u parku, na trgu, u Gradskoj bašti, u kafićima. Svuda nas je bilo. Jedino što nam je ovo leto bilo prekratko, jer smo se sjajno zabavili, radeći. Ali, već od jeseni kreće novi ciklus Storytellinga, novi ciklus Mikrobit radionica i još puno toga, tako da nastavljamo, bez predaha.”

BISTA ZA VOJU I TOŠU

Prva u nizu radionica koju su ovog leta upriličili zrenjaninski bibliotekari je bila posvećena zavičajnim velikanima Todoru Manojloviću i Vojislavu Despotovu. Osmislila ju je i realizovala naša sagovornica Tanja Ćirić.

“Tema radionice bila je odnos tradicije i modernog, odnos prema tradiciji, poznajemo li naše dvorište, poznajemo li našu tradiciju, sopstveni zavičaj, pa dalje, sopstvenu Zemlju, sopstvenu prošlost. Nismo hteli da držimo književno veče, ni tribinu, ni duge, zavičajne, edukativne hvalospeve. Hteli smo da čitamo, deliće tekstova naših zavičajnih pisaca, Todora Manojlovića i Vojislava Despotova, i da se igramo. Imali smo i dragocene goste, Sonju Antonić, filozofkinju, Katarinu Đoković neumornu poslenicu pozorišta, Oliveru Skoko, istoričarku umetnosti i Milana Aleksića, kompozitora, profesora na Muzičkoj akademiji u Novom Sadu.”

O SLONU I BONTONU

“Za odgovorima na pitanja o lepom ponašanju, posebno sa socijalnog i emotivnog stanovišta, tražili smo odgovore tokom radionice “O slonu i bontonu”. Uz knjigu „Malčice nepodnošljiv slon“, Dejvida Valijamsa, u opuštenoj atmosferi Plankove bašte, sjajno smo se proveli.”

MIKROBIT RADIONICE

“Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“ je jedna od 20 biblioteka u Srbiji koja je realizujući projekat „Digitalni građanin“ dobila 20 mikro:bit računara, a jedna od pet u kojima je interesovanje za radionice programiranja najveće. Ove radionice realizuju članovi IT odeljenja zrenjaninske Biblioteke, Nataša Stojičić, Nenad Dajić i Vladimir Tot, uz podršku ostalih koleginica i kolega, bibliotekara.”

KNJIŽIDER

“U saradnji sa Sport Cafe 023, otvorili smo Knjižider, a zatim smo, svake subote, sa decom na plaži čitali i igrali se. Pričali smo o toleranciji, prijateljstvu, lepom ponašanju, o vodi i važnosti očuvanja naše planete, o gusarima, o različitosti. Svaki razgovor i čitanjac začinili smo zanimljivim aktivnostima, mapama, potragama za zakopanim blagom, puštanjem papirnih brodića, hodom po gusarskoj dasci, jurnjavom i smehom, a bilo je i gusarskih brodova  od kore lubenice, punih slatkiša. Radionice smo osmislili i vodili Jelena Đorđević Perc, Vladimir Tot i ja.”

HOR RASPEVANIH BIBLIOTEKARA I PRIJATELJA

“Na jednoj od radionica, prijatelji Biblioteke, mi zaposleni, naši najmlađi korisnici, spontano smo izveli i našu prvu pesmu, kao horski ansambl. Ko zna, možda se iz ovoga izrodi nešto posebno zanimljivo…”

STORYTELLING

“Sa početkom nove školske godine, pored Mikrobit radionica, nastavljamo i Storytelling radionice koje realizujemo u saradnji sa zrenjaninskim osnovnim školama i zrenjaninskim Muzejom. Eto, pošto smo se preko leta lepo izigrali, odmorili, napunili baterije, možemo puni elana i dobre energije da nastavimo dalje .”

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh