I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Zrenjaninske kompanije: Na Sajmu poljoprivrede se ostvaruju značajni kontakti

Novosadski sajam svake godine u maju okupi sve značajne činioce u poljoprivredi kako iz zemlje, tako i iz inostranstva. Na 86. manifestaciji učestvuje više od 1.500 kompanija. Među njima je i desetak firmi iz Zrenjanina. O tome da li su i koliko zadovoljni nastupom na Sajmu poljoprivrede i kakva su im očekivanja razgovarali smo sa predstavnicima kompanija O&M inženjering, Premi trade i Petkus.

U kompaniji O&M inženjering kažu da su svi planovi koje su imali prošle godine kada su učestvovali na Sajmu poljoprivrede ispunjeni. Čak i više od toga.

“Uradili smo ozbiljan prebačaj u smislu i kapaciteta i zaposlenja radne snage i kada je reč o proizvodnim radnicima i inženjerima. Napravili smo 30-ak posto više investicija. U proseku na dva meseca puštamo u rad jednu fabriku stočne hrane, premiksa, pet fuda ili nekih silosnih kapaciteta. Smatramo da je to u ovom momentu ono što ćemo nastaviti da radimo“, kaže Mirko Ugrenović, direktor kompanije O&M inženjering.

I Taxi Zrenjanin

Mirko Ugrenović

“Kao i do sada radili smo za najpoznatije domaće komapnije kao što su Delta agrar, Matijević agrar, MK grup. Moram da istaknem gospodina Barišića, tu su i integratori. Takođe, imamo i nekoliko velikih projakata kao što su komercijalne fabrike za jednu od najpoznatijih svetskih kuća iz Holandije De Heus. Za njih smo završili drugu fazu u Šapcu. Uradili smo fabriku premiksa za Patent co. Uradili smo i niz projekata u oblasti vitaminsko mineralnih projekata. Ove godine ćemo zasigurno raditi dve nove fabrike premiksa na domaćem tržištu. Takođe, radićemo i za De Heus u Holandiji sličan projekat kao Patentu“, objašnjava naš sagovornik.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Projektovanje, isporuka, ugradnja i servis opreme za farme svinja

Od ove godine u kompaniji O&M inženjering najavljuju i proširenje usluga koje pružaju.

„Mi imamo desetogodišnji ugovor sa holandsko-američkom kompanijom CPM u oblasti stočne hrane. Jedna od važnih stvari i velikih novina jeste i to što smo ove godine, pred sam Sajam poljoprivrede, potpisali trogodišnji ugovor sa danskom kompanijom JYDEN o zastupništvu i plasmanu opreme za farme svinja. U kompletu ćemo moći da ponudimo i tu uslugu. Od projektovanja, isporuke, ugradnje i servisa. Kompanija O&M inženjering otvara jednu potpuno novu diviziju koja će se baviti u narednom periodu time i zaokružiti ciklus u svom proizvodnom asortimanu“, kaže Ugrenović.

„Između dva sajma smo uspeli i da zaključimo neke ugovore sa kompanijama sa kojima smo ostvarili kontakte na sajmu. Mi smo zato redovni učesnici Sajma poljoprivrede. Ove godine smo promenili i lokaciju našeg štanda. Sad smo u Master hali. Mislimo da nam je mesto ovde i nastojaćemo da i dalje učestvujemo na ovoj manifestaciji jer je to za nas imperativ“, dodaje naš sagovornik.

Sistemi za centralno podmazivanje produžavaju radni vek mašine za 50 posto

Za razliku od ove, kompanija Premi trade se ove godine prvi put predstavlja na Sajmu poljoprivrede.

„Mislimo da je važno da budemo ovde kako bismo ostvarili kontakte sa drugim komanijama kako iz zemlje, tako i iz inostranstva, ali i sa poljoprivrednicima koji ovde dolaze. Sajam traje nekoliko dana i mislim da je poseta korektna, ali više kontakata očekujemo u poslednja dva dana sajma kada ovde više dolaze poslovni ljudi. Na štandu se zaustavljaju dve grupe ljudi. Oni koji su znatiželjni i oni koji već znaju šta im treba. Oni koji su znatiželjni najčešće pitaju šta je to što vide. Oni koji znaju postavljaju direktna pitanja i čekaju konktetne odgovore“, kaže Bratislav Simonović, menadžer prodaje u firmi Premi trade.

Bratislav Simonović

„Firma Premi trade je ovlašćeni distributer SKF-a, Linkolna i Pira. SKF je najpoznatiji brend vezano za ležejeve. Linkoln je svetski najpoznatiji brend vezano za sisteme centralnog podmazivanja. Pir je u sastavu SKF-a i bavi se isključivo ležajevima i ležajnim jedinicama za poljoprivredu. To je novi brend na našem tržištu i očekujemo da će za njega biti interesovanja. On je kod nas nov, ali je u svetu i te kako priznat brend. Recimo da su ležajne jedinice Pira ugrađene u John Deere traktore. U principu sva rešenja SKF-a, Linkolna i SKF-a sistema za centralno podmazivanje su osim radnim mašinama namenjena i drugim segmentima poljoprivrede. Sistemi za centalno podmazivanje koštaju nekoliko hiljada evra, ali to je mnogo manje od benefita koji se sa njima ostvaruju. Podaci pokazuju da ovaj sistem produžava radni vek mašine i do 50 posto“, precizira naš sagovornik.

Petkus – jedna od najstarijih zrenjaninskih kompanija na Sajmu poljoprivrede

Zrenjaninska kompanija koja već deceniju i po izlaže na Sajmu poljoprivrede je Petkus.

„Ovo je prilika da se na jednom mestu sretne mnogo ljudi koji dolaze iz čitave Srbije, ali i iz zemalja regiona. Reč je o tradicionalnoj izložbi. Ono što mi radimo je direktno oslonjeno na poljoprivredu. Mi već 15 godina, od kada postojimo, redovno ovde izlažemo. Bilo je godina kada smo bili jedina firma iz Zrenjnina. Sada to više nije tako. Nekih direktnih efekata u poslovnom smislu ne očekujemo na samom sajmu. Ali, mi ovde obavljamo mnogo razgovora. Ova manifestacija je izuzetno posećena i to je prilika da se naprave kontakti. Evo baš sada na štandu imamo jednu delegaciju iz Hrvatske. Nekada posle sajma dođe do saradnje, a nekada i ne. To je jako teško reći šta će biti rezultati učešća na sajmu“, kaže Bora Umićević iz kompanije Petkus.

Bora Umićević

„Naša komanija se bavi izgradnjom silosa i fabrika stočne hrane. Radimo i doradne centre za semensku robu, radimo opremu, nudimo kompletne inženjering usluge, podižemo fabrike po sistemu ključ u ruke. Imamo i jednu jedinicu koja se bavi proizvodnjom komandnih ormana i upravljanja. Radimo naš softver koji prati naše projekte. Imamo jedan zaokružen tehnološki ciklus. Oslonjeni smo, kao što sam rekao, apsolutno na poljoprivredu. Jer roba koja se proizvede mora negde da se uskladišti i preradi u stočnu hranu. Mi mnogo više radimo van zemlje, nego u zemlji. Pokrivamo sve zemlje bivše Jugoslavije, Bugarsku i Rumuniju“, objašnjava naš sagovornik.

Sajam poljoprivrede traje do 17. maja, a kapije Novosadskog sajama su otvorene u periodu od 9 do 19 sati. Poslednjeg dana sajma najsrećnijim posetiocima biće uručene nagrade. Dva traktora i jedna pneumatska sejalica.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh