I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Kuća zdravlja
Vesti Zrenjanin

Zrenjaninska filharmonija na 32. „Danima piva“ – muzika iz domaćih filmova

Pod dirigentskom palicom Aleksandra Kojića, Zrenjaninski kamerni orkestar održaće uskoro dva koncerta – 18. jula u Pančevu, a dan kasnije u Zrenjaninu.

Pored članova orkestra, nastupiće i solista klarinetista Goran Gojević iz Kanade, rodom iz Pančeva.

Na programu, koji će u Rimokatoličkim crkvama u Pančevu i u Zrenjaninu početi od 20 sati, biće izvedeni Monti čardaš, rumunske igre Bele Bartoka, varijacije za klarinet i orkestar (Rosini) i Serenada za gudače (Čajkovski). Ulaz na oba koncerta je besplatan.

Fordomanija

Govoreći o nastupima tokom letnjih meseci, predsednik Zrenjaninskog kamernog orkestra i osnivač Zrenjaninske filharmonije, Roman Bugar kaže da će njima ove godine pripasti čast da otvore tradicionalnu manifestaciju “Dani piva” u Zrenjaninu.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

– Prilikom svečanog otvaranja renoviranog Trga slobode, prvi put smo nastupali na otvorenom što je za sve nas bio veliki izazov, jer je sasvim drugačiji osećaj svirati u sali i na otvorenom prostoru. Na žalost, mi nemamo adekvatnu reklamu i sredstva kao neki drugi orkestri u našoj zemlji, u toj meri da bismo doveli svetske soliste i dirigente, ali imamo originalnu ideju. To je potvrdila činjenica da su posle našeg koncerta na otvorenom i drugi orkestri u svojim gradovima priredili slične nastupe. Našoj Filharmoniji tek predstoji period „podizanja na noge“ i formiranje sopstvenog, stabilnog budžeta, za razliku od sadašnjeg finansiranja – „od događaja do događaja“. Ovim putem bih se zahvalio gradonačelniku Zrenjanina, gradu i svima koji su stali iza naše namere da iz godine u godinu napravimo korak više na stepenicama kulture – istakao je Bugar.

On je još dodao da će članovi kamernog orkestra i filharmonija ove godine publiku u Zrenjaninu iznenaditi muzikom iz domaće kinematografije i to iz filmova Cigani lete u nebo, Skupljači perja, Ko nekad u osam, Montevideo, Otpisani, Ljubav i moda, Nacionalna klasa, Salaš u malom ritu i mnogih drugih.

Piše: Tivadar Borbelj

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh