I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Drugi pišu

Zrenjaninska bolnica dobila palijativno odeljenje

Na odeljenju stare hirurgije zrenjaninske bolnice, danas je otvoreno Palijativno odeljenje. Na tom odeljenju biće smešteni najteži bolesnici, neizlečivo oboleli i oni koji trpe hronične bolove. Palijativno odeljenje otvorila je ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović u prisustvu pokrajinske sekretarke za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju Vesne Kopitović i direktorke bolnice Gordane Kozlovački. Ministarka je istakla da ovaj potez predstavlja pravi primer kako se sredstvima iz fondova EU, zalaganjem Ministarstva zdravlja i donacijama humanih pojedinaca, može pružiti timska podrška ljudima u nevolji.

Ona je podsetila i da je u Srbiji za palijativno zbrinjavanje obučeno 500 lekara, psihologa i medicinskih sestara koji imaju zadatak da pomognu pacijentima u poslednjoj fazi bolesti  i članovima njihovih porodica. Pored ministarke Đukić Dejanović, događaju je prisustvovala i pokrajinska sekretarka za zdravstvo, socijalnu politiku i zdravstveno osiguranje Vesna Kopitović koja je istakla humani značaj palijativne pomoći naročito pacijentima obolelim od malignih i kardiovaskularnih bolesti. Ona je podsetila da ta grupa pacijenata čini čak  17 odsto srpskog stanovništva starijeg od 65 godina, što je znatno iznad svetskog proseka od 7,4 odsto.

Palijativno odeljenje ima 440 kvadrata organizovanih u šest bolesničkih soba, poseduje sanitarni čvor, dnevni boravak za pacijente i članove njihovih porodica i prostorije za lekarsko osoblje.

Zrenjaninska bolnica „Đorđe Joanović“ jedna je od 28 zdravstvenih ustanova u Srbiji koje će u svom sastavu imati palijativna odeljenja.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
PerSu marketi

  • Divider

  • Divider
Na vrh